Софійка НАУМЕНКО з мамою
Наші публікації

Дівчинці відрізав ніжки товарняк з 60 вагонів

30 травня 2021, 14:44
0
1
Сподобалось?
1

Ця трагедія шокувала усіх, хто чув про неї: у місті Коростень на Житомирщині у перші дні цього навчального року 9-річна Софійка Науменко втратила ноги. Біда з дитиною сталася, коли намагалася скоротити шлях до школи через залізницю – пролізаючи під вагоном товарняка, зрозуміла, що поїзд… рушив.

Хотіла швидше добратися до школи

«Ту-тух, ту-тух. Ту-тух, ту-тух…» Софійчина мама досі здригається, як чує стук коліс на рейках. Залізниця проходить недалеко від дому Науменків. Знову і знову зринають страшні спогади: чийсь дзвінок, що дитина потрапила під поїзд, і лікарняна палата, у якій її маленьке янголя лежить під простирадлом без ніжок. Паморочилося у голові від побаченого, стискалося серце від думки, що тепер тільки починається важка життєва стежка донечки. Сльози душили зсередини, але той біль, відчай, страх мама намагалася не видавати. Лікарі попередили: хвилювати Софійку не можна, з нею має попрацювати психолог… І обнадіяли: дитя втратило лише ніжки, всі інші органи не зачепило.

Як починався той день, Оксана пам’ятає до деталей.

– Софійці треба було на другу зміну до школи. Вранці я ходила оформляти документи, що перший чоловік не платить на неї аліменти. Коли повернулись додому, мусила меншу донечку Арінку вкладати спати. А Соня захотіла піти до школи трохи раніше, я її провести не змогла, – розповідає жінка. – Ще вона спитала: «А можна, я піду короткою дорогою?» Кажу: «Ні! Або йди на автобус, або по дорозі, в обхід залізниці». Вона попрощалась.

На залізниці саме стояв товарняк з 60 вагонів. Обходити його було дуже далеко. І Соня почимчикувала протоптаною дорослими стежкою, яка пролягала просто під вагонами. Акуратно просунула ранець і полізла під поїзд сама. Аж тут почула скрип коліс – потяг починав свій хід.

Скільки багатотонних вагонів встигло пройтися по дитячих ніжках, одному Богові відомо. Перелякані очевидці одразу викликали швидку, чим врятували дівчинку від смерті, бо ж сталася велика крововтрата. А шокований машиніст шукав у портфелику, що валявся неподалік, контакти батьків, і знайшов там номер телефону Софійчиної мами. Голос тремтів, коли повідомляв їй про біду.

Займається танцями на візку

За життя Софії Науменко боролися найкращі спеціалісти України. Спочатку їй допомогу надавали у місцевій лікарні, тоді забрали у столицю в «Охматдит». За перші тижні дитина мужньо перенесла безліч операцій. Ситуацію ускладнювало те, що одна ніжка ніяк не гоїлася, й медикам постійно доводилося проводити «чистки» від гною. Допомогло підключення до спеціального апарата, завдяки якому почалося загоєння. Стали формуватися культі.

Правильні кукси – головна умова для подальшого протезування. Аби рани гарно гоїлися й не виникали фантомні болі (наче ниє та частина кінцівки, якої нема), треба багато працювати. Внаслідок тривалої нерухомості починає розвиватися слабкість м’язів, тож слід приводити їх у тонус. А ще лікарі наголосили: успіх протезування наполовину залежить від можливостей протеза, а наполовину – від зусиль та настрою хворого, що запорука успіху – в бадьорості духу.

Оксана не відходить від дитини. Вона старається зробити усе, щоб Софійка не почувалася обділеною. Аби з’явилася надія стати на протези, возить її на заняття – танці на візку. І бачить результат, адже донька світиться радістю, коли чує мелодію та до неї підходить партнерка, щоб разом робити танцювальні «па».

Дуже опікуються цією родиною волонтери.

– Виготовлення протезів планують робити в німецькій клініці Otto Bock. Сума, потрібна на саме лиш протезування Софійки, сягає 113 тисяч євро. А загалом з реабілітацією, бо ж це теж дуже дороговартісно, потрібно зібрати 150 000 євро. А ще ж харчування та інші додаткові витрати, що можуть виникнути і які неможливо наперед прорахувати, – розповідає волонтерка Тетяна Антончук. Для сім’ї Софійки така сума непідйомна.

Знайшла мамі сестру

Допомоги родині чекати нізвідки. Виявляється, Софійчина мама виховувалася у сиротинцях, адже її немовлям покинули у пологовому будинку. Оксані все життя ця тема боліла. Коли Софійка трішки підросла, стала розпитувати неньку, чи є у неї тітки та дядьки, дідусь і бабуся. І жінка їй усе розповіла, як є. Дитя настільки перейнялося цим, що наполягло, аби мама написала листа на відому телепередачу. Сталося неймовірне – завдяки тому повідомленню Оксана Науменко знайшла свою рідну сестричку Яну, а в Софійки тепер є тітка та двоюрідна сестра. Тепер вони усі разом дбають про маленьку принцесу і просять допомоги у всіх небайдужих, щоб  «купити» дитині нові ніжки.

До речі, допомогти дівчинці зголосилися українці, які проживають у Данії. Тамтешня мешканка Лариса Вейленд разом з Тетяною Антончук  створила групу у соціальній мережі Фейсбук для підтримки Софійки. Коштами допоміг один з датських благодійних фондів. Але їх ще дуже бракує.

Тим часом маленьку красуню чекав новий удар долі. Коли вона після лікування повернулася додому, вітчим заявив, що інвалід йому… не потрібен. І бідолашне дитя разом з мамою залишилося ще й без даху над головою. Але правду кажуть, що світ – не без добрих людей. Навколо так усі об’єдналися, на поміч поспішила міська влада – й тепер у Софійки є своє житло. Нині єдина мрія – ніжки!

Аби підтримати бойовий дух дівчинки, друзі влаштовують для неї цікаві акції та свята. Нещодавно з нагоди дня її народження відома київська дизайнерка та волонтерка Марина Вовк створила для Софійки та її мами колекцію одягу, яку подарувала після проведення неймовірної фотосесії.

Життя триває! Важкі випробування долі не повинні зламати віру й надію. Ми можемо допомогти здійснитися найзаповітнішій мрії Софійки Науменко – стати на ноги. Благодійну фінансову підтримку можна переказати на картку ПриватБанку 5168 7574 1545 6450 (Яна Горностай, рідна сестра Оксани Науменко, тітка Софії).

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися