На Волині є озеро, де втопилося найбільше людей
Наші публікації

На Волині є озеро, де втопилося найбільше людей

6 лютого 2022, 11:13
0
0
Сподобалось?
0

Історії про монстрів, які живуть у річках та озерах, є чи не в кожній країні. На Волині також є чимало легенд про загадкових мешканців озер.

Зойки і рев віщують появу потопельника

Лиху славу має одне з шести озер заказника «Згоранські озера» – Лісне. Це у колишньому Любомльському районі. І хоч розташоване воно у мальовничій місцині серед високих сосон та пагорбів, сюди навіть жителі навколишніх сіл не часто приходять. А тим паче остерігаються тут купатися. Кажуть, що у водоймі, глибина якої ледь сягає чотирьох метрів, загинуло більше людей, ніж в усіх озерах вкупі взятих. Чому – пояснити ніхто не може. У селі Сильне, неподалік якого розкинулося озеро, люди розповідають, що не раз чули загадкові звуки – нелюдські зойки, тужливий рев. Кажуть, що то нечистий бешкетує напередодні загибелі душі. І дійсно, селяни підмітили, що після незрозумілого виття озеро забирає людські життя.  

Рибалки переповідали, як у Лісному щось бовтається, свистить і кричить. З покоління у покоління переказують, нібито там нечиста сила водиться. Ці чутки частково знайшли підтвердження у кінці 70-х років. Тоді місцевим рибалкам у невід потрапило справжнє чудовисько: голова була подібна на людську, а лапи нагадували долоні. Та цей звір, кажуть, виявився… старезною видрою, яку нібито потім застрелили. Шкура істоти була величезною – 180 сантиметрів (зазвичай ці тварини вполовину менші). А ще у Лісному, як і в інших навколишніх озерах, не раз виловлювали дуже старих щук, які так поросли мохом, були заплутані у водоростях, що теж видавалися монстрами.

Легенди Лісного довгі роки підтримував покійний дід Тарас Барило з Гуменців. Його ще називали «вічним дідом». Тож він використовував переляк людей у своїх інтересах. Ходили чутки, що вночі по Лісному нечиста сила вогні палить. А то дід Тарас випливав на човні, розкидав по воді солому і підпалював. Ну і хто, скажіть, після такого піде туди рибалити? Слава про «сильненського» монстра докотилася до столиці, і про нього один з телеканалів зняв сюжет у програму «Паралельний світ».

Американський телеканал знімав фільм

Світову ж славу здобуло волинське чудовисько з озера біля села Сомин колишнього Турійського району. Подейкують, що понад 30 років тому тут бачили тварюку зі зміїною головою і тулубом крокодила. Інша легенда каже що у Соминському озері вікує велетенський древній сом. Ще одна версія стверджує: у водоймі водиться доісторична акула. Щоб переконатися, що з цього правда, на Волинь навіть приїжджав відомий режисер і рибалка Джеремі Вейд і знімав фільм для американського телеканалу «Діскавері».

– Джеремі приїхав зі своєю командою у вересні 2012 року. Сюжет про наше озеро увійшов до одного із сезонів «Річкових монстрів», – охоче розповів староста Іван Сусь. Воно й не дивно, адже все село було раде допомогти знімальній групі.

Ведучий Джеремі Вейд по всьому світу шукає докази існування невідомих раніше морських і річкових потвор. Щоб з’ясувати, чи дійсно всі ці істоти такі небезпечні, британець затіває екстремальну риболовлю на берегах знаменитих озер і річок Бразилії, Америки, Австралії, Конго, Німеччини тощо. Для зйомок в Україні він вибрав волинське озеро. Мешканці Сомина охоче допомагали відтворювати для зйомок різні сцени, зокрема, організували «для камери» свято Івана Купала, «оживляли» легенду з життя «соминського чудовиська», робили муляжі. Вейд був вражений – так, як на Волині, його знімальну групу ніде не приймали. Українська кухня – борщ, вареники – їм дуже сподобалась. Щоправда, нічого на Сомині знаменитий рибалка так і не піймав: три дні сидів зі своїми «крутими» вудками – і хоч би тобі якусь маленьку плотвичку зловив. Хоч місцеві кажуть, що ловлять тут сомів по декілька десятків кілограмів. Може, стало прикро йому через це, тому з багатьох годин записаного матеріалу до самого фільму увійшло дуже мало. Відзнятий матеріал на згадку жителям Сомина знаменитий режисер також не дав.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися