Теща-«стара корова» підставляє судно  зятеві
Невигадана історія

Теща-«стара корова» підставляє судно зятеві

10 грудня 2017, 10:53
0
3
Сподобалось?
3

Ніна ледве затягнула застібку на здоровенній рябій торбі. Добрячу передачу спакувала дітям до міста. Раніше лише для своєї любої Наталочки харчі передавала, а віднедавна і для її кавалера. «А може, й майбутнього зятя», – тішила себе надією.

Покинула науку заради заміжжя

І справді, за кілька місяців донька сповістила батькам, мовляв, не хочу вчитися, а хочу женитися. Причина цьому була вагома – вагітність.

– Що толку мені з тої бурси, – нила вчорашня студентка. – Перукар… Теж мені робота. Ножиці та гребінець вмію в руках тримати. Ази цієї справи вивчила. Прийматиму людей вдома: і копійку матиму, і не буду заморочуватись тою наукою. А Сашик мій на заробітки планує їхати. Не пропадемо.

І мати, схиливши голову, змовчала, хоч у глибині серця знала, що нічого доброго з того не вийде. Вона ще на вечірці після розпису помітила, що «городський» зять відверто зневажає людей із села. Підпивши трохи, він кидав образливі жарти про порепані руки та колгоспні аромати гостей. Їхній сусід, колишній агроном Савелій Петрович, шикнув до нахабнуватого молодика, а той відрубав:

– Мовчи, дядя! Керувати будеш у своєму колгоспі, а не на моєму весіллі.

Відтоді родичі стали сторонилися нового члена сім’ї. Та Сашко тим не вельми й переймався, поки жив у місті. А коли Наталя народила синочка, молоде подружжя наважилося переїхати до батьків. Нікому не зізнавалися, що грошей на оренду квартири не вистачає. Пускали всім туман в очі: мовляв, Наталя сама не дає ради з дитиною, не висипляється, то хай бабуся допоможе глядіти. А Ніна й рада. Вона огорнула увагою і турботою маленьке дитятко. До себе у кімнату забирала, суміш гріла, годувала серед ночі, не втомлювалася колискові співати. Прокидалася, ще коли сонце спало – і бігла на кухню готувати їсти. Донька не рвалася до роботи, а зятьок взагалі з дивана підіймався лише тоді, коли треба було сходити до магазину по пиво.

– Тьоща-мать, шо хавати є? – горланив на цілу хату.

Батькові уже набридло таке ставлення, тож підвищив голос на Сашка: мовляв, поважай нас, бо живеш у нашій хаті, на наших харчах.

– То ви упрікаєте мене куском хліба? – аж образився приймак. – А теща, корова старая, хай радується, що її дочку взяв. І тримаюся біля такої лінивої жінки.

Після скандалу, який розгорівся, усі призадумалися. Наталя вирішила, щоб не бути тягарем, треба їхати до Польщі на заробітки, а чоловік обіцяв помагати вдома по господарству. Навіть вибачився, що так грубо повівся з батьками. Ніби все вляглося. На деякий час.

На заробітках вподобала поляка

Донька вибралася за кордон, коли землю вкрили білі мухи. Разом з односельчанами потрапила на м’ясокомбінат. Сашко тішився, що дорога дружина далеко. Роботи особливої на землі з настанням холодів не було, тож молодий господар розважався тим, що ходив на пиво та сто грамів до місцевого магазину. Не раз хлопці приводили його п’яним під хату.

– Вручаємо лічно в руки дорогоцінного зятя, – ще й насміхалися з бідної Ніни.

Сашко ж ледве ноги пересуває, а спати не вляжеться. Кричить, обзиває всіх, матюкає. Тесть подивиться, плюне спересердя, бо що з дурня візьмеш. А Ніна сяде в куточку і плаче. Вже й не рада, що відпустила доньку на заробітки. Кілька разів телефонувала їй, просила вертатися та втихомирити чоловіка.

– Мамо, тут стільки платять, що вам і не снилося. Ви головне глядіть внучка Антончика, а мій Сашик ніде не дінеться. П’є, то хай п’є. Навесні приїду й розберуся, – казала дочка.

Якогось дня пішов зять до магазину, але до вечора не повернувся. Вже й пізненько було, а ніхто з дружків його не приволік. «Ще замерзне на нашу голову», – журилася Ніна, дивлячись, як на вікні мороз виводив химерні візерунки.

– Холєра його не вхопить, – бавлячись з внуком, відповів дід.

– Ти б пішов пошукав його, – несміливо почала Ніна, але, побачивши сердитий погляд чоловіка, тихенько присіла на стільчик. Кілька хвилин помовчала, подумала, схопила пухову хустку – і до дверей. «Дурна баба», – буркнув чоловік, але не затримував її. За кілька хвилин Ніна повернулася перелякана і сказала, що зять біля самого паркану лежить: видно, не зміг хвіртку відкрити. Вже сніг його присипав.

– Ото гріх взяли на душу, доньку вдовою зробили! – ридала жінка.

Батько прожогом вискочив надвір та притягнув заціпенілого Сашка. Змерзлого, синього, як достигла сливка, але живого. Викликали «швидку». Медики діагностували сильне переохолодження, а ще запідозрили відмороження кінцівок. Тож забрали пияка в лікарню. Там провели термінову операцію – одну ногу довелося ампутувати. І Ніна знову попросила доньку вертатися додому, бо ж така біда сталася. А Наталя не вельми переймалася долею чоловіка, мовляв, тут у неї поляк файний «накльовується». «Ви, мамо, нагляньте вже за ним», – та й кинула трубку. Що робити? Не викидати ж з хати. Раніше із зятька толку мало було, а тепер і поготів. Стрибав якось по хаті. Згодом надвір став виходити. Тут – знову біда. Не втримався на слизькому подвір’ї і впав. Отримав перелом зі зміщенням. Щоб кістки добре зрослися, їх треба постійно тримати в одному положенні, тож поклали Сашка на витяжку. Ходити зять зовсім не міг. Дружина не спішила до чоловіка, а прислала звісточку з Польщі, що знайшла там своє кохання, а із Сашком хоче розлучитися, тож хай забирається до свого «города». Та поки донька за кордоном крутить шури-мури, мати доглядає зятя, забувши про старі образи: миє, переодягає і судно підставляє.

Руслана ТАТАРИН

Передрук заборонено!

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися