Україна, ЄС та Росія підписали газовий пакет
Україна

Україна, ЄС та Росія підписали газовий пакет

31 жовтня 2014, 10:35
0
0
Сподобалось?
0

Україна, Єврокомісія і Росія підписали документи, що передбачають відновлення постачань російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку.

Зокрема, Україна, Єврокомісія і Росія підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості щодо постачання в Україну російського газу протягом зимового сезону 2014-2015 років.

Підписи під документом поставили міністри енергетики РФ і України Олександр Новак і Юрій Продан і віце-президент Єврокомісії, відповідальний за енергетику, Гюнтер Еттінгер.

Крім того, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до контракту, зафіксувавши умови поставок російського газу в період до кінця березня, повідомляє «Українська правда».

«Сторони зобов'язуються повністю дотримуватися умови досягнутої угоди. Ніхто від перебоїв постачань газу не виграє. Необхідно поважати інтереси сторін», - сказав президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу на прес-конференції за підсумками тристоронніх газових переговорів.

Однак серед підписаних документів не було двостороннього протоколу між ЄК і Україною, що включає фінансові гарантії оплати російського газу.

Раніше російські переговорники заявляли, що весь газовий пакет буде підписаний тільки в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять цей протокол.

«Насправді, мова йде про лист, який Єврокомісія направить Україні. Мова йде саме про певні фінансові гарантії, певних домовленостях ЕК та України», - сказав лава «Газпрому» Олексій Міллер журналістам, відповідаючи на питання, чому двосторонній протокол так і не був підписаний.

Представники ЄС привітали досягнення домовленостей щодо газу.

За словами президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, кращого способу для нього завершити своє перебування на цій посаді немає.

Як зазначив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, Україна готова негайно погасити 1,4 млрд боргу і ще $1,65 млрд - до кінця року. За його словами, Україна до кінця березня отримуватиме російський газ за ціною 385 за 1 тисячу кубометрів або нижче.

«Україна отримає допомогу ЄС і МВФ у цьому році. Також ЄС і МВФ розглядають нову програму допомоги Україні на 2015 рік. Все це дозволить їй сплатити всі її рахунки за газ», - сказав Еттінгер.

Міністр енергетики України Юрій Продан, зі свого боку, зазначив, що підпис Єврокомісії під «газовим пакетом» буде гарантією його виконання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися