Донецького аеропорту більше немає — «кіборги» пішли
Україна

Донецького аеропорту більше немає — «кіборги» пішли

22 січня 2015, 05:33
0
0
Сподобалось?
0

Українські військові взяли під контроль донецький аеропорт ще 26 травня минулого року. З того часу розпочалася героїчна оборона стратегічно важливого об’єкту, яка тривала 242 дні. Українські військові та бійці добровольчих підрозділів завдали тут чимало поразок ворогу, знищили сотні російських спецназівців і тисячі найманців та місцевих сепаратистів. Тут склали свої голови і сотні українських вояків-патріотів. Всі вони: живі, поранені і вже мертві, продемонстрували незламний український дух. За живучість і безстрашність оборонців аеропорту почали називати «кіборгами».

Ще минулого року в результаті запеклих боїв був знищений старий термінал аеропорту. А вирішальна фаза боїв розпочалася 13 січня цього року. Ворожа артилерія майже повністю зруйнувала вишку управління. Потім бойовики спільно з російськими військовими, йдучи на великі втрати, вдалися до тотального штурму останнього оплоту оборони українських бійців – нового терміналу. Українська армія провела успішну контрнаступальну операцію. Бої уже точилися у самому Донецьку. Але втримати наново відвойовані позиції уже не вдалося. Нашим героям знову довелося відступити до нового терміналу. Бойовики почали застосовувати хитрощі. Останнім трагічним днем оборони донецького аеропорту стало 21 січня – бойовики підірвали опори, на яких трималася значна частина будівлі. Конструкції обвалилися. Під завалами загинули чимало українських героїв. А аеропорт втратив значення стратегічно важливого об’єкту. Обороняти просто вже не має чого. Тож «кіборги» пішли…

Своїм баченням про події останніх днів в аеропорту Донецька розповів у «Фейсбук» волонтер і блогер Георгія Тука.

Декілька слів про ситуацію в Донецькому аеропорту.

«Керівництвом Генерального штабу на чолі з генералом Муженко була розроблена військова операція, суть якої зводилася до наступного: наші хлопці повинні були завдати флангового удару і відкинути ворога углиб на 3-4 кілометри. Такий удар передбачав перетворення аеропорту з точки розмежування в тиловий об'єкт. Хочеться вірити, що передбачалося і знищення злітної смуги, оскільки окрім неї стратегічних об'єктів там вже не залишилося. Якщо на знищення смуги не вистачило півроку, то...

Першу частину завдання наші хлопці виконали успішно: ворог був відкинутий і інформація про те, що бої перемістилися в Донецьк, відповідала дійсності. Проте... Територію або об'єкт мало захопити. Головне – утримати його. А, ось з цим завданням хлопцям впоратися не вдалося. Чому?

Висловлюю свою думку. Без деталей. Наприклад, з 10-ти БТРів, до точки «х» змогли добратися два. Інші стали зважаючи на поломки. З 10 танків – два. Густий туман. Видимість 20 метрів. Ворог легко подавив зв'язок (як мобільний, так і радіо). Засобів спостереження і коригування в умовах поганої видимості немає.

Ось, в таких умовах опинилися наші хлопці. Їм не залишалося нічого іншого, як відступити. А, у них «на плечах» до будівлі увійшли терористи.

Склалася ситуація, коли на третьому поверсі і на першому – ворог, а на другому - наші. Хлопці викликали вогонь артилерії на себе, сподіваючись сховатися за перекриттями. Так і вийшло. Але, за цей час ворог встиг підірвати опори і стеля рухнула на наших хлопців. Під уламками виявилися як живі, так і поранені. На жаль, були і загиблі...

Частині хлопців вдалося покинути аеропорт, частина потрапила у полон. Є надія, що під завалами ще є живі бійці», – написав Георгій Тука.

А про останні драматичні години бою ТСН розповів один з бійців 93 ОМБР: «Нас підірвали вдруге. Той куток, який ми тримали – під нами заклали вибухівку. Під хлопцями, які вже були поранені. І просто підірвали. Все обвалилося вниз, всі три поверхи. Хлопці розчавлені майже всі бетонними блоками, перекриттями. Кого змогли – витягли. Кого не зуміли – всі лишилися під завалами, тому що потрібна техніка дуже важка. Вночі почали сепаратисти добивати наших поранених, котрі лишилися по той бік завалу. У полон вони їх не беруть».

Георгій Тука у висновках звинуватив у провалі начальника Генштабу Віктора Муженка. Такої ж думки дотримується і журналіст Юрій Бутусов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися