Україна прийме на озброєння модернізований ЗРК «Печора 2Д»
Україна

Україна прийме на озброєння модернізований ЗРК «Печора 2Д»

7 квітня 2015, 21:14
0
1
Сподобалось?
1

Минулої суботи Президенту України Петру Порошенку показали модернізований комплекс ЗРК С-125-2Д, який представила українська компанія «Аеротехніка-МЛТ». Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що найближчим часом він буде прийнятий на озброєння.

Про це повідомляє «Зброя України».

«Вперше про ЗРК С-125-2Д писалося спочатку у журналі «Defense Express», а потім – більш детально – у книзі «Щит держави» із серії «Зброя України» нашого видавництва. Відповідно, 2010 і 2011. При тому, що розробку варіанту модернізації зенітного ракетного комплексу С-125-М1 у версію С-125-2Д (для експортних поставок – позначення «Печора 2Д») київське підприємство «Аеротехніка-МЛТ» почало в ініціативному порядку десь у 2007. Радянський комплекс малої дальності ЗРК С-125 був знятий з озброєння ЗС України в 2005 році. При цьому за часів СРСР цей комплекс в різних модифікаціях був поставлений 36 іноземним замовникам. 30 з них продовжують експлуатувати ці ЗРК, придатні для модернізації», – йдеться у матеріалі.

Українська приватна компанія «Аеротехніка-МЛТ» стала просувати свою версію цього ЗРК з 2008 р, яка знайшла і експортних замовників. Відомо, принаймні, про два таких контракти. Один з них був укладений в 2008 р з африканським замовником за посередництва «Укроборонсервісу». Імовірно, замовником була Уганда, яка отримала як мінімум чотири модернізовані комплекст С-125. При цьому показово, що раніше на озброєнні ППО Уганди ЗРК цього типу не стояли. Другий контракт був підписаний з Анголою. Про кількість замовлених ЗРК даних немає.

ЗРК С-125-2Д призначений для ураження літаків тактичної і морської авіації, а також крилатих ракет повітряного базування, що діють на малих і середніх висотах в пасивних і активних перешкодах вдень і вночі. Українська компанія в 2010 році провела випробування свого модернізованого комплексу на полігоні Чауда. Всього було виконано шість пусків ракет в різних режимах. За їх підсумками було заявлено, що дальність виявлення ЗРК С-125-2Д цілі типу тактичний винищувач на висоті 7 кілометрів складає не менше 100 кілометрів, на висоті 20 метрів - не менше 28 кілометрів; мінімальна / максимальна висота ураження – 20м / 21 км.

У 2015 р керівництвом Міноборони повторно заявлено про готовність прийняти на озброєння «Печора-2Д». У нинішніх умовах військової агресії прагнення збільшити кількість ЗРК у складі ВСУ для підвищення щільності угруповання сил і засобів ППО для боротьби з маловисотними цілями цілком зрозуміло. При цьому важливо розуміти, що для вирішення завдань протиповітряної оборони в зоні АТО (чомусь саме так заявлялося з телевізійних каналів в ході показу ЗРК С-125-2Д політичному і військовому керівництву) – всі складові ЗРК С-125-2Д (включаючи антенний пост УНВ-2Д і пускові установки 5П73-2Д) повинні бути розміщені на рухомий базі. Ще одне питання – по ракеті. Модернізація не торкнулася використовуваних комплексом зенітних керованих ракет (ЗУР) 5В25 і 5В27. Але важливо розуміти – що ЗРК – це насамперед ракета. По-перше, справна. По-друге, як видатковий матеріал у ході бойових дій, наявна в достатніх кількостях. До певного часу – і Росія, і та ж Білорусія – заявляючи про свої проекти модернізації комплексу С-125, підсвідомо мали на увазі, що ракети до цих ЗРК при експортних поставках вони будуть докуповувати в Україні. Так вийшло, що у нас були і залишаються вельми значні запаси ракет. Це вкрай важливо. Їх кількість достатня не тільки для наших ЗРК С-125, а навіть і для експорту.

«Але один нюанс – ресурс гарантійного (читай – безпечного) використання ЗУР – якщо дотримуватися традиційної нормативної бази під ці зразки озброєння – вичерпаний. Тому потрібно визначити, які з українських підприємств і хто з директорів заводів і конструкторів повинен взяти на себе відповідальність за цю роботу – продовження ресурсу до ЗУР всіх наших комплексів ЗРК, а не тільки «Печори». Що ж до технічних нюансів, то для приведення в боєздатний стан українських ракетних запасів, як мінімум, буде необхідна заміна сумішей і порохів в твердопаливних двигунах і прискорювачах ракет порохами і сумішами українського виробництва. Або створення і виробництво абсолютно нових ракет під вже існуючі ЗРК. Певні спроби вирішити ці завдання на даний момент вживаються», – зазначає «Зброя України».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися