Бійня у Мукачевому: за Ланьо заступилися у Єремеєва, Балога приїхав на прохання «Правого сектора»
Україна

Бійня у Мукачевому: за Ланьо заступилися у Єремеєва, Балога приїхав на прохання «Правого сектора»

12 липня 2015, 03:45
2
0
Сподобалось?
0

11 липня у Мукачевому на Закарпатті трапилася надзвичайна подія державного масштабу. На околицях міста буквально йшли бої між «спортсменами»-охоронцями нардепа Михайла Ланьо, який має кримінальне минуле, представниками ДУК ПС та правоохоронцями. В результаті багатогодинних сутичок, в яких були застосовані кулемети та гранатомети, двоє представників «Правого сектора» загинули. Ще 11 людей отримали поранення. Серед них п’ятеро міліціонерів, четверо цивільних і двоє правих.

Причиною ледь не бойових дій у Мукачевому 11 липня міг бути переділ ринку контрабанди цигарок. Є підозри, що до цього дня обидві сторони конфлікту – представники «Правого сектору» і колишній нардеп-регіонал Михайло Ланьо співпрацювали у нелегальному бізнесі, проте цього разу чогось не поділили. Цікаво, що від самого початку конфлікту у соцмережах закарпатці натякали, що до нього причетний також місцевий олігарх Віктор Балога. Його вважають одним зі спонсорів «Правого сектору» на Закарпатті. Бійці ж воєнізованих формувань відповідають йому взаємністю, коли необхідно натиснути на конкурентів.

Картину подій спробував відтворити нардеп-журналіст Мустафа Найєм. З його слів, спочатку між представниками ПС і (нардепа) Михайла Ланьо було призначено «стрілку» у ресторані «Дракон», у Мукачевому на вулиці Лермонтова. Пізніше зустріч перенесли у спорткомплекс «Антарес», який розташовано поруч. Обидва підприємства контролюються Ланьо.

Представники ПС прибули на чотирьох джипах, всього 21 особа. Іскра протистояння спалахнула одразу біля воріт комплексу. Перші постріли пролунали вже тут, хтось вистрілив в охоронця. Пізніше представник ДУК ПС перекрили вулицю Лермонтова. На місце прибув начальник міліції міста Віталій Шиманяк.
«У ході переговорів йому поставили ультиматум здати зброю. Коли начальник відмовився, почалася стрілянина – представники ПС стріляли в повітря, вибухнула димова шашка. Джипи протаранили міліцейський УАЗ і почалася гонитва. На розвилці Мукачево-Колчин виїхали на трасу Київ-Чоп. Трасу перекрили в районі заправки три машини МВС. На першому джипі ПС було встановлено кулемет Калашникова. Стрілянина велася також з РПГ і «Мух». Три міліцейські машини були знищені, колона джипів прорвалися в район Червоної гори, на в'їзді Мукачево з боку траси Київ-Чоп», - розповів Найєм.

https://www.youtube.com/watch?v=vGMCUibuHDE

Також пізніше він повідомив про початок переговорів між правоохоронцями та «правими». Останніх на них представляв Роман Стойко, син колишнього співробітника відділу «К» СБУ. Сам Роман - колишній міліціонер, звільнений з органів за негативними мотивами у 2008-2009 роках. У 2012-2013 році він був узятий на місці злочину при спробі контрабанди сигарет в Словаччину на дельтаплані.

Свою версію подій заблоковані під Мукачево бійці ПС озвучили у відео зверненні. Його на своїй сторінці у «Фейсбук» розмістив журналіст Мілан Лєліч. За словами бійців, депутат-регіонал і кримінальний авторитет Михайло Ланьо сам викликав їх на переговори, оскільки «Правий сектор» встановив блокпости і заважали нардепу провозити контрабанду. Коли 12 бійців приїхали на переговори, їх чекало близько 100 озброєних «тітушок». Командир групи ПС спілкувався з Ланьо у його кабінеті, але домовитися не вдалося. Бійці ПС вирішили йти й при цьому кинули димову шашку, хтось почав стрілянину, в результаті чого у «Правого сектора» один чоловік отримав поранення. Бійців ПС зупинили на одному з блокпостів силовики. Керівник групи «правих» спілкувався з міліцейським начальством і отримав ультиматум: або здача, або знищення за 40 секунд.

Також бійці ПС запевняють, що мали при собі виключно зареєстровану карабінну зброю (хоча на відео під резиденцією Ланьо люди тримають цілком реальні снайперські комплекси і кулемети).

https://www.youtube.com/watch?v=GFCSV8eCm4w

Вже третю версію подій озвучили в офіційній заяві парламентської депутатської групи Ігоря Єремеєва «Воля народу» - сюди входить Ланьо. Тут розповіли, що «праві» прийшли до їхнього колеги «з проханням допомогти їх побратимам, які повертаються із фронту. Від депутата вони отримали позитивну відповідь і готовність надати відповідну матеріально-технічну допомогу. Жодних конфліктних акцентів при спілкуванні не виникло. Представники офісу депутата жодним чином не провокували і не мали вогнепальної зброї.Але під час розмови на дворі відбулась провокація – з невідомих причин пролунав постріл і було вбито невідому людину».   

Цікаво, що вдень, коли відбувалися усі події, центральний провід «Правого сектору» і його керівник Дмитро Ярош давали загальні коментарі. Зокрема не було заяв про те, що «праві» проводили якусь акцію проти контрабандистів чи криміналітету. Та й для Дмитра Яроша ситуація стала повною несподіванкою. Отож, очевидно він також не давав санкції на таку «акцію». Лише ближче до вечора суботи «Правий сектор» сформулював свою позицію. Зокрема на сторінці у «Фейсбук» з’явилася заява, в якій йшлося про загальну мобілізацію, акції протесту. Проте знову ж таки не було пояснень подій у Мукачевому. Натомість мало чисельні акції протесту почалися у кількох містах.

Уже практично проти ночі до переговорів між сторонами долучився Віктор Балога. Про це він сам написав у своєму «Фейбуці».

«Зараз я на місці, де перебуває «Правий сектор». Запросили бути переговорником. Заради припинення кровопролиття, я прийняв цю пропозицію.

Поговорили. Вони готові здатися, але за наступних умов:

1. Має бути рішення Яроша щодо складання зброї.

2. Вимагають гарантій, що їх відправлять одразу на Київ у СБУ.

Довів їхні вимоги до керівництва держави. Щоб не було кровопролиття, зараз потрібне тільки одне рішення. Політичне», - зазначив Балога.

Також СБУ та МВС зробили спільну заяву про евакуацію мешканців села поблизу Мукачевого, біля якого заблокували бійців «Правого сектору».

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Мукачівець
    Мукачівець

    Правий сектор Закарпаття під Балогою, Блюком І Петьовком. Всі люди знають що туди входить весь криміналітет краю. Займаються наркотов, кришуванням, контрабандою і прижиманням неугодних Балогам. МІЛІЦІЯ НАРОД ЗА ВАМИ. ДОСИТЬ ТЕРПІТИ БАНДДИТСЬКИЙ БЕЗПРЕДЕЛ.

    12 липня 2015, 06:04
    Відповісти
  • 2222
    2222

    на відео добре видно як без порушень рухаються джипи хлопці стоять з рогатками святі!!! чому всі громадяни неможуть розгудлювати зі зброею?

    12 липня 2015, 07:15
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися