Начальник Генштабу Віктор Муженко в інтерв’ю CNN: Зняття санкцій із РФ призведе лише до ескалації конфлікту на Донбасі
Україна

Начальник Генштабу Віктор Муженко в інтерв’ю CNN: Зняття санкцій із РФ призведе лише до ескалації конфлікту на Донбасі

16 вересня 2015, 14:21
0
0
Сподобалось?
0

Прес-служба Міноборони оприлюднила текст інтерв’ю Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Віктора Муженка американському телеканалу CNN:

Ведуча Крістіан Аманпур: Зараз рідко можна почути думку українських військових. Але сьогодні – ексклюзивне інтерв’ю начальника генштабу української армії Віктора Муженка. Він долучився до нашої програми з Києва.
Віктор Муженко: Доброго дня.

К.А.: Пане генерале, Президент Порошенко виглядає дуже стурбованим щодо намірів Москви. На Вашу думку, з огляду на ситуацію на передовій, чи можливе повномасштабне російське вторгнення?
В.М.: Ми розглядаємо різні варіанти розвитку подій на Сході України, в тому числі й варіант широкомасштабної агресії Росії. На кожен із цих варіантів у нас підготовлені відповідні плани і ми готові реагувати на будь-які загрози, що виходитимуть з боку Російської Федерації.

К.А.: Але які загрози зараз стоять перед Вами?
В.М.: На сьогодні ми спостерігаємо і маємо інформацію про перебування регулярних підрозділів на території окупованих територій Донецької і Луганської областей. Також бачимо процес переформатування відповідних військових формувань, перебування у складі цих формувань російських найманців, а також керівного складу з числа кадрових військових РФ, проведення заходів бойового злагодження, а також насичення цих угруповань бойовою та іншою технікою. Це якраз і становить на перспективу потенційну загрозу для української сторони.

К.А.: Чи виконуються Мінські угоди? Чи працює припинення вогню? На Вашу думку, якою зараз є стратегія Путіна? І що Ви думаєте про стратегію Росії в Україні?
В.М.: Зараз перемир’я триває. Якщо раніше щодня відбувалося до сотні і більше обстрілів, то з початку вересня їх кількість на добу рахується на одиниці. Навіть бувають дні без обстрілів. Це дає надію на певні перспективи щодо припинення вогню.

К.А.: Скажіть, чи можете Ви підтвердити інформацію агенції Reuters, що Росія починає будівництво великої військової бази неподалік кордону біля села Солоті? Чи є у Вас такі розвіддані?
В.М.: Так, ми маємо інформацію про створення такої бази в районі Бєлгорода. Вона дійсно розрахована на велику кількість військовослужбовців. І це є ще одним підтвердженням агресивних намірів Російської Федерації.

К.А.: Пане генерале, чи готові Ваші підрозділи помірятися силами з такою загрозою, якщо вона стане реальністю? 
В.М.: Так, Збройні сили України достатньо екіпіровані та підготовлені, щоб відреагувати на військові загрози, які стоять перед Україною. Але також нам потрібна допомога з поставками військового спорядження і техніки, танків, важкого озброєння. У нас бракує розвідувальних засобів та засобів зв’язку. 

К.А.: Чи є достатньою допомога союзників?
В.М.: Сьогодні нам надходить допомога від різних країн. Особлива наша подяка Сполученим Штатам Америки за підтримку України у протистоянні агресивній політиці Росії.

К.А.: Скажіть, що станеться на передовій, якщо санкції будуть скасовані? Деякі європейські лідери, зокрема президент Франції, говорили, що сподіваються на зняття санкцій у разі повного виконання Мінського перемир’я. 
В.М.: Я думаю, це може спровокувати ескалацію конфлікту і активізацію агресивної політики Росії стосовно України. 

К.А.: Хочу повернутися до минулорічної битви за Іловайськ. Це стало катастрофою для України. Ваші сили потрапили в оточення, і чимало військових загинуло. Ви звинувачували погану розвідку та зазначали, що близько 90% розвідданих, які Ви отримували торік, виявилися неправдивими. Розкажіть про це, тому що Вас багато критикували за ці події.
В.М.: Іловайська трагедія – це дійсно трагедія. Там загинуло багато людей. Але це була одна з військових операцій, яку здійснила Росія на сході України. До введення Росією військ Україна успішно вела антитерористичну операцію до її закінчення. Однак вторгнення російських військ – а це було саме вторгнення, адже російські батальйонно-тактичні групи масово перейшли російсько-український кордон, – не дозволило нам реалізувати наші плани. Російське вторгнення супроводжувалося потужною інформаційною атакою, що не дозволило нам вчасно відреагувати на зміну обстановки. На сьогодні вже зроблено відповідні висновки та налагоджено діяльність наших розвідувальних і аналітичних служб із урахуванням досвіду, який ми отримали за час АТО.

К.А.: Якими б словами Ви звернулися зараз до Путіна?
В.М.: Якби я міг звернутися до Путіна, я б йому запропонував припинити збройну агресію і повернути свої війська до своєї країни. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися