«Спочатку дізналася, що у мене рак. А потім — що вагітна...»
Україна

«Спочатку дізналася, що у мене рак. А потім — що вагітна...»

6 листопада 2015, 12:45
0
1
Сподобалось?
1

Півтора року киянка Аня Довгаль не могла завагітніти. Черговий гінеколог (тепер це її постійний лікар) порадила перевірити щитовидну залозу. У щитовидці виявили злоякісну пухлину…

Ані на той час було 28 років. Жінка керувала успішним журналом Afisha, планувала їхати на місяць у США на навчання. “Люблю все планувати, і коли якась обставина втручається у мій розклад, мене це шалено дратує,— зізнається жінка.— Рак не входив у мої плани. Але лікарі мене заспокоїли. Сказали, що рак щитовидки не є проблемою. Якщо він вчасно діагностований, не зачеплені лімфатичні вузли, недугу успішно лікують. От тільки попередили, що вагітність доведеться відкласти мінімум на півтора року”.

Повернувшись додому, Аня почала шукати в Інтернеті статистику. Виявилось, що після операції такі хворі спокійно живуть років з тридцять. “Однак тоді твердо вирішила: дітей у мене не буде. Боялася передати їм щось погане у спадок. Та й ризикувати не хотіла,— зізнається жінка.— Якщо ти у своєму житті не впевнений, як можеш привести когось у цей світ?”

Щитовидну залозу Ані видалили повністю. Наступним етапом лікування мала стати йодотерапія. “Треба було прийняти велику дозу радіоактивного йоду, який би знищив “погані” клітини, якщо такі залишились. Радіотерапії чомусь боялася більше, ніж операції. І от коли готувалася зробити останній “ривок”, виявилось, що у мене — затримка. Зробила чотири тести на вагітність — усі позитивні. Мама боялася за моє життя, тож радила зробити аборт: “Якщо тобі вдалося завагітніти раз, завагітнієш вдруге”. Але лікарі, попри те, що мій випадок — нетиповий, складний, вирішили ризикнути і відклали проведення радіотерапії на потім”.

Вагітна Аня літала як на крилах. У неї не було токсикозу. “Це були єдині дев’ять місяців у моєму житті, коли мене нічого не боліло, хоча зазвичай мій організм реагує навіть на зміну погоди. Відчувала, наче хтось сильний і теплий гладить зверху по голові. Відчувала Бога”, — ділиться своїми переживаннями жінка.

“З дитинства мріяла мати доньку,— розповідає. — Ще коли вчилася у школі, твердо вирішила, що назву її Поліною — на честь героїні Наталі Гвоздикової з фільму “Велика перерва”. І от на черговому УЗД мені повідомили, що у мене буде дочка, моя Поліна”…

Аня трудилася як бджілка до 38-го тижня вагітності. Як і планувала, на місяць злітала у Штати. “Чого б це я мала бити байдики? — дивується.— Перед операцією треба було пройти деякі обстеження, а після операції — пробути у лікарні три дні. Взяла відгул на тиждень, при цьому продовжувала працювати віддалено”.

Через три місяці жінка припинила грудне вигодовування, віддала Поліну матері (хоч і дуже через це переживала) і пішла пити радіоактивний йод. Два тижні провела у закритій палаті, куди нікому, крім медперсоналу, не дозволялося заходити. Доза йоду була великою — Аня почувалася кепсько, її постійно нудило. Усі речі, які принесла з собою, довелося залишити (вони “набрали” радіації, тому підлягали утилізації).

“Про свою хворобу забула. Так, мені доводиться щодня приймати гормон, який у здорових людей виробляє щитовидка, і раз на рік проходити планові огляди. Звісно, хвороба мене змінила, — зізнається жінка. — Зрозуміла, що щастя не треба заслужити чи заробити. Щастя — це як їжа у супермаркеті: вибрав, взяв. Тепер вибірково ставлюся до всього, що є у житті, роблю те, що подобається, а не те, що мушу.

Доньці — шість років, і вона вже цікавилася, що то у мене за шрам на шиї. Сказала, що це мені пришили нову голову, бо стара була не надто розумна. Цей жарт вигадала жінка, яка лежала зі мною в одній палаті. Полі він сподобався».

Джерело: Високий Замок


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися