Україна

Українці — у числі найосвітченіших націй Європи

31 грудня 2015, 19:32
0
0
Сподобалось?
0

Україні можна довго перелічувати свої багатства — культура, природні ресурси, пам'ятки архітектури. Та чи не найбільший її потенціал — це самі українці. Будучи однією з найбільших країн Європи, ми можемо похвалитись й тим що за кількістю випускників вищих навчальних закладів Україна займає четверту сходинку. Про це пише «Високий Замок».

До прикладу, рівень технічних спеціалістів та програмістів сприяє появі у такому авторитетному виданні, як Форбс, статті із заголовком: чи стане Київ наступною Кремнівою долиною. Українці здавна вважались освіченою нацією. Перший у всій Східній Європі вищий навчальний заклад заснували на території України. Трапилось це у місті Острог у 16-му столітті, задовго навіть до Києво- Могилянської Академії. Тоді невеличке місто перетворилось на науковий центр, а найвидатнішим випускником Острозької Академії став гетьман Петро Сагайдачний.

З вибором предметів не експериментували, обрали ті, що й у Європі. Три вищі науки: філософія, богослов'я, медицина. І ще 7 вільних. Кращих учителів запрошували з України таз-за кордону. Тоді практично не було українських книжок, тому студенти вивчали одразу 5 іноземних мов.

Викладачі розуміли, що без книжок освіти не буде. Купувати їх було надто дорого, тож розпочалися пошуки власного друкаря. Вибір був очевидний — Іван Федоров. Він вже встиг попрацювати і в Москві, і у Львові. Князь Острозький грошей не шкодував і підготував для майстра найпотужнішу кириличну друкарню того часу. Вже незабаром з'явилась Острозька Біблія накладом у понад 1 тисячу примірників та перший в Україні підручник — Буквар.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися