Фото видання «Преступности.нет»
Україна

Голодні та немиті бійці 53-ї бригади пішки дісталися з Широкого Лану до воєнної прокуратири в Миколаєві

9 лютого 2016, 10:39
0
0
Сподобалось?
0

В понеділок, 8 лютого, 46 бійців з 53-ї ОМБР, незадоволені умовами розміщення на полігоні «Широкий Лан» (Миколаївщина), а також у цілому ставленням командування щодо їх забезпечення, харчування та проживання, постановили пішки йти до Миколаєва, щоб вимагати негайної реакції на те, що діється в мехбригаді, у військовій прокуратурі. Про це інтернет-виданню «Преступности.НЕТ» розповів боєць на позивний «Путя».

Він розказав про умови, в яких доводиться виживати солдатам: матраци з вошами, ліки прострочені (це при тому, що волонтерська допомога з території бригади вивозиться машинами). Зі слів військового, вони вже неодноразово зверталися з цього приводу до командування, проте належної реакції не було, у зв’язку з чим прийняли рішення відправитися в прокуратуру.

Більшість хлопців, які рушили штурмом на Миколаїв, — мобілізовані, контрактників серед них лише кілька.

Під час свого пішого походу з «Широкого Лану» на облцентр військові розповіли журналістам справжні жахіття про життя на полігоні: сплять один на одному, намети стоять по коліно в багнюці, харчуються за власний рахунок, щоб попити, розтоплюють сніг, а через те, що місяцями не бачили бані, в підрозділі лютує короста. Один з бійців зізнався, що востаннє мився 25 грудня, тобто ще минулого року.

— Ми отримали сухпайки на дві доби ще першого числа, сьогодні вже восьме. Харчувалися за власні гроші, спали на снігу. Половина спала на БМП, бо більше ніде спати, — розповідає про солдатські поневіряння кулеметник 8-ї роти 53-ї бригади Віталій Путилін. 

Найбільше у військовослужбовців скарг на командира батальйону Олександра Марущака. За їхніми словами, на полігоні вони лише чотири дні, але катастрофічна ситуація з їхнім забезпеченням почалася задовго до прибуття під Миколаїв. Тут уже просто їхній терпець увірвався, так як за чотири доби їм дали тільки двічі по сухому пайку — хлопцям доводиться за свої гроші шукати собі їжу.

Коли про марш мобілізованих прочули в Миколаєві й запахло смаженим, губернатор Миколаївщини відправив по військових автобус. Після прибуття в місто вояків навіть погодували. 

Далі пройшла зустріч бійців 53-ї бригади з військовим прокурором Миколаївського гарнізону Південного регіону України полковником юстиції Олександром Кітом. Прокурор вислухав усіх, після чого попросив подати йому письмове звернення. Пообіцяв провести перевірку, розібратися в ситуації й покарати винних.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися