7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці
Україна

7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня 2016, 12:14
0
0
Сподобалось?
0

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з дванадцяти найбільших свят у році. Воно завжди в числі – 7 квітня. Знаменує добру, радісну звістку про те, що почалося звільнення роду людського від гріха та вічної смерті.

Історія виникнення свята така: архангел Гавриїл був посланий Богом у місто Назарет до Пресвятої Діви Марії повідомити, що Господь обрав її бути Матір’ю Сина Божого. Він з’явився в будинок праведного Йосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Далі ангел повідомив, що Марія народить Сина, якого має назвати Ісусом.

Які є народні прикмети, пов’язані із цим днем? Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і тільки після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситись. Аби велися бджоли, пасічники кидають у мед проскурку та підгодовують ним комах. Щоб корови давали багато молока, ввечері напередодні Благовіщення наповнюють відра й дійниці водою.

Колись із Благовіщенням був пов’язаний ще один обряд, котрий у народі називали «вдовиним плугом». Саме цього дня сільські громади, зібравшись на свої віча, вирішували, хто і коли оброблятиме ниви вдовам та сиротам. Вважалось аморальним, якщо хтось із односельців, знехтувавши звичаєм, раніше од вдів починав орати в себе вдома.

А ще в це свято вгадують погоду. Кажуть, яким вдасться Благовіщення, таким буде і Великдень. Благовіщення без ластівок – на холодну весну. Якщо летить сніг – на неврожайне літо. Якщо на Благовіщення «півень на порозі нап’ється, то на Юрія (6 травня) віл напасеться».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися