У Дубенському районі джерело Святої Трійці хочуть зробити місцем для паломництва
Україна

У Дубенському районі джерело Святої Трійці хочуть зробити місцем для паломництва

13 червня 2016, 15:07
0
0
Сподобалось?
0

Про цілющі властивості джерела Святої Трійці, що у селі Привільне на Дубенщині, знають далеко за межами району. Місцеві жителі називають його благодатним. Кажуть, що вода з джерела пришвидшує одужання, сприяє загоєнню ран і допомагає у лікуванні інших недуг. Також у ній високий вміст срібла — 0,22%, та незалежно від пори року, вона має сталу температуру — плюс три-чотири градуси. А особливістю джерела є те, що на поверхню вода виходить із величезної глибини цілої підземної річки, яку ще нікому не вдалося виміряти. Звідси й повелося називати місце «безоднею».

Про чудодійну дію джерельної води з цієї місцини давно ходили легенди. Та особливої уваги тамтешні жителі цьому не надавали, допоки не переконалися самі. Так, про цілющі властивості благодатного джерела люди дізналися 5 років тому. Тоді ж у2011 році мешканці Привільного та небайдужі віряни своїми силами розчистили джерело, облаштували територію навколо нього, встановили хрест, прибрали місцевість навколо та проклали дорогу до святині. А в 2012 році джерело освятили з ініціативи настоятеля Свято-Троїцького храму УПЦ КП села Привільне Віталія Яворського. Спонукав до цього сон, який приснився священику.

- Рік перед тим мені приснився сон, ніби приходжу до озера за селом, а воно все сяє, виграючи промінням. І в тому сяйві постає переді мною три постаті в староєврейському, сліпучо білому одязі, такому, як ходили за часів Христа. Від їх облич йшло яскраве світло. Одна особа, що знаходилась посередині, каже мені: «Ось джерело, облаштуй його, криницю зроби, і воно вдарить на повну силу». За нею інша говорить: «Зроби витоку і купальню восьмигранну, щоб праворуч люди входили, а ліворуч виходили. Ми будемо прибувати сюди до купальні, як люди купатимуться». А третя додала: «Не зволікай - хутко роби, і тобі допоможуть». Прокинувшись, я був вражений цим сном і розмірковував, щоб це могло означати? Прийшовши в церквурозповів свій сон касиру. Він, не довго думаючи, сказав: «якщо таке наснилося - треба робити». Пішов тоді я до сільського голови, щоб разом до джерела сходити, бо й не знав про нього, поки мені не наснилося. Обходили ми вдвох, обдивилися. Вода з землі, як з трьох рукавів витікає, ніби три джерела з одного місця б’ють. Спробували на смак - солодкувата, добра. Далі взялися розчистити джерело, щоб зробити місце для купальні, як у сні було сказано. Спочатку облаштували під'їзд, щоб людям зручно було дістатися і технікою заїхати. Коли проводили благоустрій і розкопували водойму, то лопата екскаватора дна в джерелі не діставала. Більше того, там натиск води був такий потужний, що ковша піднімало і чаша водойми швидко наповнювалася, - згадує Віталій Яворський.

Коли ж священик почав шукати у церковній літературі пояснення значення восьмигранника, про який йшлося у сні, то дізнався, що це уособлення української віфлеємської зірки. Знаки, що ця місцина благодатна — були повсюду.

Нині ж на місці, де протікає благодатне джерело, хочуть облаштувати цілий комплекс. Для цього вже розробили генеральний план будівель, які мають спорудити. Передбачається, що там збудують криницю, каплицю та навіс над самим джерелом, а також купальню, роздягальню і церковну крамницю. Адже тамтешні мешканці прагнуть, щоб благодатне джерело Святої Трійці стало місцем для паломництва.

Втім, це потребує чималих коштів, які поки що збирають своїми силами віряни та благодійники. Адже кошторис на будівництво лише каплиці складає близько 250 тисяч гривень. Громада села закликає долучитися допомогтив облаштуванні території навколо святині й усіх небайдужих. Нині розпочато збір коштів на розбудову благодатного джерела. Пожертви можна зробити в храмі, або ж переказавши кошти на номер картки “Приватбанк” настоятеля отця Віталія – 5168 7423 4368 1205.Також у планах відкрити спеціальний церковний рахунок для пожертв на будівництво.

Окрім того, можна допомогти будівельними матеріалами. Зокрема, потрібно цемент, бруківка, пісок, відсів, щебінь (будь-яка фракція), дерев’яні матеріали, шутер. Про хід будівництва церковного комплексу ініціатори повідомлятимуть на сайті http://dzherelo-triyci.rv.ua/.

- Сподіваємося на допомогу Господа і Його всемогутню дію через цю воду на зцілення недуг, з якими звертатимуться до купелі, - додає Віталій Яворський.

 А місцеві жителі вже зараз згадують, що неодноразо спостерігали чудодійні властивості джерела та неймовірні історії, пов’язані з місцем, де воно розміщене.

 Так, наприклад, під час освячення джерела випускали білих голубів з невеликими проміжками в часі тричі по сім штук. Птахи ж не відлетіли, як зазвичай, а почали кружляти над водою і людьми, створивши три кола одне над одним. Потім голуби стали опускатися вниз. Один із них сів на мить на воду в тому місці, де окунав перед цим отець Віталій хрест, інший - торкнувся митри, а сім голубів посідало навколо водойми біля самої води. Всі, хто спостерігав за цим - були вражені. Згодом всі голуби повернулися додому.

Ще був випадок, що четверо чоловіків купалися у джерелі після освячення. Казали, що відчуття незабутні, вода наче розрядами поколює. А коли вийшли, то відчули сильне тепло. В одного з них був нежить - до вечора минув, наче й не було. Тепер вони щовечора приходять купатися до благодатної місцини.

Також люди помітили, що від води з джерела проходить варикоз, а рани, в тому числі й важкі, загоюються швидше.

Так, місцеві жителі вірять, що їм вдасться зробити джерело хорошим місцем для паломництва. Адже чудодійну дію води відчували неодноразово.

Нині до джерела приходять за духовним збагаченням не лише жителі села Привільне, а й з навколишніх сіл. Приїжджають і віряни з сусідніх районів, міст, які чули про дива, що творить джерельна вода.

 

Вікторія Ричко

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися