«Приватбанк» націоналізували. Обіцяють, що цього ніхто навіть не помітить
Україна

«Приватбанк» націоналізували. Обіцяють, що цього ніхто навіть не помітить

19 грудня 2016, 10:35
0
0
Сподобалось?
0

Кабінет міністрів перевів ПАТ «Приватбанк» у стовідсоткову власність держави, це рішення підтримали і у РНБО. Як повідомляє прес-служба уряду, це зроблено для забезпечення стабільності у фінансовій системі країни.

Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ «Приватбанк» та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів. Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні уряду, та міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

«Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі», – наголошують в Кабміні.

Очолить тепер уже державний «Приватбанк» Олександр Шлапак. Він сформує нову команду топ-менеджерів, але попереднє керівництво у перехідний період пообіцяло надавати необхідну підтримку. Олександр Шлапак вже працював в «Приватбанку» з 1993 по 1998 рік під керівництвом Сергія Тігіпком директором Львівської філії, директором Західного головного управління та заступником голови ради банку. З липня 2001 по листопад 2002 Шлапак був міністром економіки в уряді Анатолія Кінаха. Пізніше був заступником голови НБУ у того ж Тігіпка, одним з керівників Секретаріату президента Віктора Ющенка та  Міністром фінансів у Кабінеті міністрів Арсенія Яценюка.

Після націоналізації «Приватбанку» всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк буде працювати в стандартному режимі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор з інформаційних технологій «Приватбанку» Дмитро Дубілет.

«Дорогі друзі, сьогодні  «Приватбанк» стає державним банком. Це несподівана новина (в тому числі для мене, повірте), але хвилюватися не потрібно. Усі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені. Це гарантує держава. З тих пір, як почалася війна, наш банк пережив сім інформаційних атак. Будь-який інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка розпочалася тиждень тому, була найважчою. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих клієнтам в банкоматах (по 2 мільярди в останні дні - ред.) і відділеннях. Останньою атакою, яка зіграла ключову роль, був випуск новин на «Інтері», в якому йшлося про те, що у понеділок «Приватбанк» призупинить всі платежі. Власне, рішення про добровільну і мирну передачу банку у володіння державі було прийнято рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми можемо не пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти. Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. У нас все працює, як годинник. У головному офісі та у відділеннях залишаються ті ж професіонали. У банку створена унікальна корпоративна культура. Все це нікуди не дінеться», – написав Дубілет.

Сьогодні голова Національного банку Валерія Гонтарева розповіла, що зараз команда НБУ та Фонду гарантування, більш ніж 100 людей працюють у Дніпрі, визначаючи власність на все програмне забезпечення.

«Я не можу вам сказати про програму «Приват 24», але якщо ви подивитесь на «Ощад 24» або «Райфазен 24», то програми особливо не відрізняються», – сказала Гонтарева.

Водночас вона підкреслила, що «Приватбанк» на 100% знаходиться у власності держави, а кошти населення захищені. Аби підкреслити стабільність банку і довести його клієнтам, що все добре, Міністерство фінансів переведе свої зарплатні проекти у «Приватбанк». Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Він розповів, що дефіцит «Приватбанку», а це 148 мільярдів гривень, будуть ліквідовувати у кілька етапів.  На першому Мінфін випустить облігації на суму 43 мільярди гривень.

«Важливо, щоб власники самі звернулися до уряду з проханням увійти до капіталу банку, а також взяли на себе зобов’язання щодо сприяння спокійній передачі банку у державну власність, а також зобов’язання стосовно реструктуризації портфелю, що компенсує витрати державі, понесені під час переходу банку у державну власність», – сказав він.

Ті, хто отримував стипендії і пенсії через «Приватбанк», і далі отримуватимуть їх без збоїв і затримок. Принаймні так обіцяють. Певні незручності відчують лише корпоративні клієнти. Але, як обіцяють у Мінфіні й НБУ, ці труднощі триватимуть не більше доби.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися