Прикрашати ялинку придумали німці
Україна

Прикрашати ялинку придумали німці

30 грудня 2016, 11:05
0
0
Сподобалось?
0

А «совєти» назвали цю традицію «релігійним мотлохом»

Сьогодні майже у кожній домівці на Новий рік засяє ялинка – справжня, жива, або ж штучна. Ми за звичаєм прикрашаємо деревце різнокольоровими кульками, солодощами, блискучим дощиком, електричними гірляндами… Та мало хто знає, звідки пішла така традиція і як Різдво зустрічали наші предки.

Звичай встановлення різдвяної ялинки бере початок з Німеччини. Там ще в XVI столітті побожні християни стали прикрашати вічнозеленими деревцями свої будинки. І першим це, як свідчить історія, зробив протестантський реформатор Мартін Лютер. Якось він повертався зимовим вечором додому й був настільки вражений блиском зірок над сосновим лісом, що вирішив відтворити побачену красу для родини. Чоловік поставив у хаті ялинку, яку прикрасив свічками. Його послідовники почали щороку ставити різдвяні ялинки. А прикрашали їх, хто як хотів: вирізали з паперу квіти, чіпляли яблука, солодощі.

До США ця традиція докотилась аж через двісті років. Її, власне, на континент привезли німецькі переселенці. Спочатку різдвяні деревця сприймались як дивацтво. Та сьогодні американці не уявляють Різдва без ялинки.

Приблизно в той же час різдвяне дерево почали прикрашати й в Англії. Першою це зробила королева Шарлотта, німецька дружина Георга ІІІ. Вона урочисто встановила ялинку у Віндзорському палаці у 1800 році.

З винаходом електрики почали створювати святкові гірлянди для дерев. З того часу різдвяні ялинки заполонили міські площі в усіх країнах світу.

До України такий звичай прийшов пізно. Ще на початку ХХ століття у селах не прикрашали ялинок. Традиційно на Різдво ставили дідуха – символ урожаю, добробуту, багатства, оберегу роду. Це необмолочений  сніп, який селяни робили найчастіше під час обжинків і спеціально зберігали до зимових свят. Напередодні Різдва після обходу обійстя господар урочисто заносив дідух до хати, й стояв він в оселі аж до Водохреща.

Традиція прикрашати вічнозелене деревце прийшла до нас із західноєвропейських країн. Однак у часи Російської імперії, а саме у 1916 році, Священний синод закликав бойкотувати ялинку, зокрема й на теренах сучасної України, як звичай, запозичений у ворога-Німеччини (через Першу світову війну). А у 1927 році в СРСР розпочалася антирелігійна кампанія, під час якої Різдво взагалі викреслили з радянського календаря, а святкову ялинку назвали «релігійним мотлохом». Пізніше ставлення до цього дерева змінилося. Зовсім скоро, у 1935-му, радянська влада стала пропагувати ялинку, однак уже не як символ релігійного Різдва, а як головний атрибут світського Нового року.

Наталія КРАВЧУК

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися