В Україні можуть відмовитися від молока, яке здають хазяї-одноосібники
Україна

В Україні можуть відмовитися від молока, яке здають хазяї-одноосібники

9 червня 2017, 18:25
0
0
Сподобалось?
0

Таку заяву зробив директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз під час засідання робочої групи з моніторингу продовольчих ринків в Антимонопольному комітеті України. Простіше кажучи, молоко, яке здають люди від своїх корівок, не відповідає вимогам Євросоюзу. Та чи можуть його заборонити? Прокоментувати ситуацію попросили заступника директора департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрія Юрченка.

У Мінагрополітики твердять, що ситуація на молочному ринку непроста, бо ще й досі величезна частка виробництва перебуває в домогосподарствах. У них виробляється майже 82% молока, яке надходить до споживачів.

– Зараз ми потрапили в ситуацію, коли повинні приймати рішення, що відмовляємося від молока другого сорту, яке виробляється в домогосподарствах. При цьому розуміємо, що тоді деяким господарствам доведеться нарощувати поголів’я, щоб виробляти молоко вищої якості, – зазначив Микола Мороз.

Відомо, що молоко другого сорту заборонене майже в усіх країнах, лише в Україні можна його продавати. Зрозуміло, якщо українські молочні продукти не будуть відповідної якості, як того вимагають європейські стандарти, то їх ніхто не купуватиме на світових ринках.

Чи не призведе цей курс на Європу до зникнення корів? У нашій країні й так за останні роки зменшилося поголів’я. Візьмемо для порівняння Волинську область. У 2008 році в усіх категоріях господарств налічувалося 228 тисяч голів. З них у людей було 141,9 тисячі. А у 2016-му в регіоні нарахували 153 тисячі голів ВРХ, з яких 102,7 тисячі – у населення. Хоча, зазначають у департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА, попри те, що поголів’я зменшується, виробництво молока таки збільшується. Заступник директора цього відомства Юрій Юрченко зауважує, що людям не варто панікувати у зв’язку із останнім повідомленням:

– За вимогами європейських імпортерів, при реалізації молочної продукції має бути обстежений не лише завод, а й сировинна зона, де виробляється ця продукція. Одна з вимог: молоко не повинно контактувати з повітрям, а для цього потрібно будувати молокопроводи та доїльні зали. У нас діє обласна програма, яка передбачає відшкодування відсотків за залученими кредитами на будівництво малих доїльних залів та молокопроводів. Звичайно, майбутнє – за молочними кооперативами. Поки у нас їх є чотири діючих: у Рожищенському та Горохівському районах, Володимирі-Волинському та Шацьку. Ситуація двояка: ми ніби й хочемо в Європу, але відповідати їхнім вимогам не поспішаємо… Селянам переживати не варто: для внутрішнього ринку продукцію вироблятимуть з молока, отриманого від домогосподарств. А для експорту братимуть лише якісне, яке відповідатиме всім європейським нормам.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися