Зацікавлені у тіньових фінансових потоках намагаються зірвати медичну реформу
Україна

Зацікавлені у тіньових фінансових потоках намагаються зірвати медичну реформу

17 липня 2017, 04:12
0
1
Сподобалось?
1

Минулого тижня українські парламентарі пішли на канікули так і не розглянувши законопроект щодо медичної реформи. Винесення документу на розгляд у сесійну залу загальмувалося у профільному комітеті. Більше того, після правок МОЗ взагалі може відмовитися від реформи.

Так у «медичному» комітеті Верхової Ради, яким керує Ольга Богомолець, справді напрацювали такі пропозиції, які підривають суть самої реформи. В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун особливо обурена збереженням медичної субвенції на первинній ланці. Це значно збільшить видатки на охорону здоров’я, а розподіл коштів на місцях і далі залишатиметься непрозорим.

«Це одна із наших червоних ліній. Якщо цю правку залишать, ми навіть не будемо подавати законопроект на голосування», – наголосила Уляна Супрун.

Також члени профільного комітету вилучили із медичної реформи можливість спів оплати медичних послуг пацієнтом. Мовляв, всі витрати має і надалі покривати держава. Наразі, коли медицина «безкоштовна», 97% українців так чи інакше платять за медичні послуги. І нині 70% українських пацієнтів готові до співоплати за медичні послуги. Такі результати національного опитування.

– Це означає, що ми далі будемо змушені неофіційно платити. Це залишить ті самі корупційні схеми, на яких збагачуються головні лікарі. Це медична еліта, що отримує неофіційні платежі. Це ті люди, які не хочуть, щоб це було офіційно, тому що офіційно – все-одно буде менше, і з цього потрібно буде платити податки, – каже Олександра Устінова, член правління Центру протидії корупції.

Правки до законопроекту також передбачають відмову від затвердження міжнародних медичних настанов. Вони передбачали перехід у медичній практиці до міжнародних протоколів лікування, оскільки українські застаріли. Тож часто українці з серйозними недугами змушені їхати на лікування за кордон, тоді як за витрачені там кошти можна було в Україні пролікувати у два-три рази більше пацієнтів.

– Всі розуміють – як немає міжнародних настанов лікування, як немає єдиного прозорого фінансування і немає можливості громадянину впливати на своє лікування, тоді немає ніякої реформи, – наголосила Уляна Супрун.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися