Які сюрпризи готує природа і чи лютуватиме зима?
Україна

Які сюрпризи готує природа і чи лютуватиме зима?

29 вересня 2017, 16:15
1
0
Сподобалось?
0

Попри твердження про глобальне потепління, яке домінувало в науці останні десятиліття, вчені прогнозують, що на Землю чекає поступове похолодання. Це пов’язують зі зниженням активності Сонця. Пік цього процесу припаде на 2030-2040 роки. Прогнозують, що і нинішня зима в Європі буде дуже холодною, сніжною та затяжною. Навіть у країнах Західної Європи морози сягатимуть 30 градусів.

Яка ж погода пануватиме в Україні та на Волині, ми поцікавилися в народного синоптика Володимира Деркача з Каменя-Каширського. За його словами, поки що нічого неординарного, принаймні до кінця нинішнього року, у своїх розрахунках він не побачив. Зокрема, у жовтні температура буде дещо нижчою від норми, але затяжних холодних періодів не передбачається. У середині першої декади середньодобова температура знизиться до 10 градусів тепла.

– Так само не побачимо ми і традиційного «бабиного літа». Хоча тепло ще повертатиметься, але не триматиметься довше двох-трьох днів. Холодні й теплі періоди змінюватимуть один одного кілька разів на місяць. Жовтень видасться дуже щедрим на опади. Також наприкінці місяця можливі перші заморозки, – розповідає Володимир Деркач.

Приблизно таку ж картину подають офіційні синоптики й інший народний прогностик – Леонід Горбань з Луганська.

Володимир Деркач вирахував, що окремими спалахами більш відчутні похолодання приходитимуть з кінця листопада й у грудні. Однак вони теж не будуть затяжними. Так, найбільш холодний період припаде на свято Миколая. Мінусові температури «підкріпить» сніг, проте він не долежить до Нового року.

Поки що прогнозів на січень-лютий наступного року Володимир Деркач не дає, бо формуватиме дані на весь наступний рік у грудні.

До речі, у Європі найсуворішою за п’ять сторіч вважають зиму 1708-1709 років. Тоді ґрунт промерз більш ніж на метр; моря, найбільші озера та річки скувало кригою; на полях вимерз увесь урожай, мороз знищив фруктові дерева і виноградники, а у водоймах замерзла риба. У Франції, наприклад, зима спричинила голод, через який загинули приблизно 600 тисяч людей.

Лариса МАРТИНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Дід Яків
    Дід Яків

    Дурню подивися у вікно щодня стїть Золота осінь, чи тобі повилазило. Поменше слухай москалів вони щоосені виють про мороз 40 градусів. У нас зима в 10 градусів наступає після Нового року

    30 вересня 2017, 09:19
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися