Не платиш внески сьогодні – у старості пенсію не отримаєш
Україна

Не платиш внески сьогодні – у старості пенсію не отримаєш

30 жовтня 2017, 11:02
0
0
Сподобалось?
0

Пенсійна реформа у всіх на вустах. Про неї говорять навіть ті, кому до виходу на заслужений відпочинок ще працювати й працювати. Новий закон  істотно змінює умови виходу на пенсію та суми пенсійних виплат. Питання, які найбільш хвилюють наших читачів, ми поставили начальнику Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петру Філіпчуку.

Кому зросли доплати?

Дуже багато дзвінків редакція отримала останніми днями з одним запитанням: «Чому мені так мало добавили пенсії, адже маю більше 30 років стажу?» 

Як пояснив Петро Філіпчук, пенсія суттєво змінилася для тих категорій, які вийшли на заслужений відпочинок до 2013 року, мали великі зарплати і стаж роботи. Головною умовою суттєвого збільшення пенсій були високі заробітні плати, з яких робилися відповідні відрахування до Пенсійного фонду. Зросли доплати інвалідам війни й учасникам бойових дій, ліквідаторам аварії на ЧАЕС тощо. Піднято пенсії жінкам, які у перехідний період підняття пенсійного віку до 60 років скористалися правом дострокового виходу на пенсію у 55.

– До цього жінки, які не допрацювали до визначеного їм пенсійного віку, пішли раніше на пенсію, отримували 949 гривень. Ця сума була фіксованою, – розповів Петро Філіпчук. –  Було багато звернень із цього приводу, мовляв, не всі зрозуміли, що в подальшому вони не отримуватимуть індексацій, перерахунків тощо. Зараз цю категорію пенсіонерів прив’язали до прожиткового мінімуму. На сьогодні це 1452 гривні.

Зазначимо, що під осучаснення і перерахунок не потрапили отримувачі спеціальних пенсій (прокурори, судді, держслужбовці і т. д.). Збереглося у новому законодавстві й обмеження нарахування нових пенсій у 10 прожиткових мінімумів на рівні 10 тисяч 700 гривень.

Щоб отримувати 100 доларів, зарплата має бути дев’ять тисяч   

Найбільше українців схвилювало питання страхового стажу. Вже з 1 січня 2018 року, щоб набути право на пенсію, його треба мати не менше як 25 років. З кожним роком необхідний страховий стаж збільшуватиметься, і тим, кому сьогодні 49-50, треба буде уже 35 років здійснювати відрахування у Пенсійний фонд. Воно ніби й нічого страшного: якщо людина працює з 17 років, то необхідний стаж у неї буде уже в 52. Але будемо відверті, у наших реаліях це проблемно. Все тому, що дуже багато років люди працювали без офіційного оформлення на роботі, відповідно, ніхто за них внески до Пенсійного фонду не сплачував. Ну і не секрет, що сьогодні багато хто віддає перевагу сезонній роботі в Польщі, Чехії і т. д. Мовляв, там за три місяці заробить більше, як тут за рік. І знову ж таки без відрахувань у Пенсійний фонд.

– Люди повинні зрозуміти, що у нас солідарна пенсійна система, – наголосив Петро Філіпчук. – Пенсію можуть отримувати ті, хто сплачував внески. Якщо людина не матиме необхідного страхового стажу, то вона зможе претендувати лише на соціальну пенсію після 65 років. Це 50% прожиткового мінімуму. Сьогодні це приблизно 700 гривень.

– Чи є зміни у періодах, які враховуватимуть у страховий стаж?

– Так, зараховуватимуть додаткові періоди, які раніше не включалися при обчисленні страхового стажу. Йдеться про підприємців, які з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно були на спрощеній системі оподаткування та фіксованому податку, що підтверджується довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, та з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно за умови сплати страхових внесків, незалежно від сплаченого розміру. Також зараховуватимуть проходження військової служби по 31 грудня 2017 року включно, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно і декрет.

– Навчання у ВНЗ і училищах зараховуватимуть у стаж?

– Так, якщо людина вчиться на денній формі на умовах державного замовлення й отримує стипендію, з якої сплачуються страхові внески. Вони мають бути не меншими від тих, які вносяться з мінімальної заробітної плати. Інакше кажучи, п’ять років навчання не будуть автоматично прирівнюватися до п’яти років страхового стажу. А роки навчання на платній формі взагалі не враховуватимуть. Узагалі, кожна людина може перевірити свої дані в електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду.

Зауважимо, навіть якщо у вас буде достатній страховий стаж, це не значить, що ви матимете достойну пенсію. Якщо ви отримуєте мінімальну зарплату – одержуватимете мінімальну пенсію. Понаднормовий стаж роботи  великої ролі тут не гратиме – за кожен перепрацьований рік отримаєте лише 1% доплати від вашої основної пенсії. Якою вона буде – порахувати може кожен. Це приблизно 35% нарахованої зарплати. Тобто щоб отримувати хоча би 100 доларів пенсії, сьогодні офіційна зарплата має бути на рівні 9-10 тисяч гривень.

Наталка СЛЮСАР

P. S. У наступному номері ми продовжимо інформувати про особливості пенсійного законодавства.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися