28 листопада розпочинається Різдвяний піст
Україна

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

28 листопада 2017, 00:14
0
0
Сподобалось?
0

Не робіть культу з їжі та обмежте себе у розвагах

Традиційно 28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Він є останнім у році і готує нас до одного з найбільших християнських свят – народження Сина Божого. Цей піст завжди в числі: починається 28 листопада і закінчується в ніч перед Різдвом, 7 січня. Оскільки останнім днем у році, коли дозволяється скоромна їжа, є 27 листопада – святого Пилипа, – то й піст в народі називають Пилипівкою. Триває він 40 днів.

«Сухоїдіння» – чернеча практика

Перші згадки про Різдвяний піст знаходимо у IV столітті. Проте тоді він був значно коротший – тривав лише тиждень перед Різдвом. Саме таким він залишився у Вірменській апостольській церкві. Тим часом у Візантії в 1166 році, за часів імператора Мануїла та Константинопольського патріарха Луки Хрисоверга, відбулося «переформатування» Пилипівки на 40-денний піст. Цю традицію було впроваджено у монастирях Ки­ївської Русі, а звідти вона поширилася і на мирян.

Харчовий регламент Різдвяного посту не є надто суворим – протягом майже всього часу можна вживати рибу та олію (заборонено м’ясо, масло, сир, яйця, молоко…). Коли йдеться про вагітних, тих, хто годує немовлят, дітей, літніх людей та хворих, то тут традиційний піст взагалі варто перевести в іншу площину. А саме – в утримання від зайвих розваг та більш зосереджену духовну працю: молитву за ближніх, щоденне читання Слова Божого, подання милостині та просто творіння добрих справ. На послаблення посту слід взяти благословення у священика.

Зараз у багатьох джерелах можна знайти такий термін як «сухоїдіння» з регламентом – у понеділок, вівторок та п’ятницю під час Пилипівки. Це варто пояснити окремо. Річ у тім, що в практичному житті православних вірян застосовувалися дві традиції: загальноприйнята для мирян та традиція східних пустельних монастирів. І ось термін «сухоїдіння» стосується передусім чернечих обителей на Сході (Єгипет, Палестина). Передбачає він меню, зі складу якого вилучені… вино та олія! Натомість будь-який суп, каша та овочі, зокрема й оброблені, вживати дозволяється. Тож головне – не робити культу з їжі. Це не означає, що мирянину не можна застосовувати єгипетську чернечу практику, однак слід взяти на це благословення. І пам’ятаймо: з’їсти тарілочку гречки з олією у п’ятницю або шматочок риби у понеділок не є порушенням, а от об’їстися вареною картоплею, навіть без олії – так.

Утримання від сексу – порада, а не «наказ»

Піст тілесний повинен поєднуватися з постом духовним: супроводжуватися молитвою, прощенням давніх образ, зреченням від шкідливих пристрастей та злих справ.

«А як же  бути з подружніми обов’язками?» – над цим запитанням задумується багато хто. І церква пояснює суть тілесної стриманості. Адже Господь не сказав «ти мусиш це зробити», а лише «якщо хочеш бути досконалим, намагайся».

Утримання від статевих відносин має бути доброю волею чоловіка та жінки. Злий дух може скористатися цим, щоб внести розлад у сімейне життя. Якщо хтось не може в силу темпераменту «втерпіти» без любощів, а стриманість партнера може стати приводом для зради, вона буде не варта такого гріха.

Під час Різдвяного посту є й інші спокуси – світські свята, зокрема, Новий рік. Кожен сам вирішує для себе, може чи ні приймати запрошення приєднатися до скоромного столу. Головне, щоб відмовою ніхто не був ображений. Будьте тактовні й не засуджуйте своїх «нецерковних» ближніх, а за столом, якщо пішли у гості, не привертайте до себе уваги. Спробуйте страви, що стоять найближче до вас, аби не образити господарів, а от від алкоголю, танців та веселих пісень все ж слід утриматися.

Важливо й інше: християни готуються до Різдва Христового не лише молитвою і постом, а й святими таїнствами сповіді та причастя. Хай Господь укріпить вас у вірі й допоможе гідно витримати Пилипівку.

Олеся КУЛІШ,

Наталія КРАВЧУК

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися