Сучасні роботи мислять і хочуть мати сім’ю
Україна

Сучасні роботи мислять і хочуть мати сім’ю

14 грудня 2017, 03:10
0
0
Сподобалось?
0

Інформація про те, що нещодавно новостворений робот Софія у Саудівській Аравії отримала громадянство, сколихнув світ. Адже ще кілька десятиліть тому розмови про таке вважалися фантастикою. Тепер же людиноподібні машини повністю заявляють про свої права і висловлюють намір створювати між собою сім’ї!

Перше креслення зробив Леонардо да Вінчі

Термін «робот» сто років тому вигадав чеський письменник Карел Чапек і вперше використав у своїй п’єсі «Р.У.Р.». Так автор назвав механічні істоти, які зовні нагадували людей. Слово стало похідним від чеського «робота» і зовсім скоро стало використовуватися у всьому світі.

Хоча ідея штучних людиноподібних істот вперше згадується у старогрецькому міфі про Кадма: армія солдатів-роботів «проросла» із зубів дракона. Є подібні оповіді й в інших стародавніх міфах.

А от перше креслення людиноподібного робота належить італійському художнику та вченому Леонардо да Вінчі й датоване 1495 роком. Записи науковця, знайдені у 50-х роках минулого століття, містили детальні креслення механічного лицаря, здатного сидіти, розводити руки, рухати головою і відкривати забрало!

Механічний музикант з’явився у 1738 році

Першого ж працюючого людиноподібного робота (андроїда) створив у 1738 році французький механік і винахідник Жак де Вокансон, який конструював механічні іграшки. Серед найвідоміших – фігура музиканта, що грає на флейті. Всередині цього робота були вставлені пружини і міхи так, що губи і пальці флейтиста правильно натискали на клапани музичного інструмента. Автомат виконував одинадцять мелодій!

Вокансон також виготовив механічні мідні качки, які пурхали, били крильми, клювали розсипаний корм та випорожнювалися.

Після цього почали все частіше з’являтися андроїди. Швейцарські годинникарі Дро, П’єр і його син Анрі майструють відразу трьох людиноподібних роботів: писаря, художника і музиканта. Перший тримав у руці гусяче перо, акуратно вмочував його в чорнильницю і, нахиливши голову, старанно виводив великі літери. Закінчивши роботу, на якусь мить ніби замислювався, повертав голову, брав пісочницю, посипав аркуш піском для просушування і за кілька секунд струшував піщинки. Механічний художник малював олівцем на папері, час від часу зупинявся, споглядав картину, потім дмухав на папір, щоб видалити з неї смітинки. Серед його робіт був і портрет короля Луї XV. А штучна дівчина-музикантка сиділа за фісгармонією. Пальці її рук бігали по клавішах, голова поверталася, ніби стежачи очима за рухом рук.

Замість людини пилососять, збирають врожай і чистять труби

Та справжній прорив зробили наші сучасники. У 1969 році у центрі дослідження в галузі штучного інтелекту у США створили першого робота на ім’я Шекі, який міг самостійно функціонувати та оцінювати власні дії! Поступово роботи проникли у різні галузі економіки.

Сьогодні роботизовано чимало провідних світових підприємств. Скажімо, промислові роботи в останні десятиріччя майже повністю замінили людську працю в різноманітних галузях: у машинобудуванні та обробці матеріалів, виробництві мікропроцесорів і складанні паперово-картонної тари, навіть у сільському господарстві – під час збирання врожаю. Люди змайстрували собі штучних «думаючих» помічників – є роботи-пилососи, газонокосарки, чистильники каналізаційних труб й чимало інших. Створили і бойових роботів. Нині роботи літають у космос, спускаються у кратери вулканів та на великі водні глибини, їх застосовують у медицині.

Головними завданнями при створенні андроїдів розробники ставили саме допомогу людині та водночас захист її від машини. На жаль, останнє спрацьовує не завжди. Так, ще у 1981 році в Японії було зафіксовано першу жертву робота. Відтоді кількість потерпілих та загиблих постійно зростає.

Гуманоїди мріють мати дітей!

Але окремої уваги заслуговують роботи-гуманоїди, які не просто можуть аналізувати команди, думати, а й зовні надзвичайно схожі на нас. Вони мають тулуб, голову, по дві руки та ноги й на обличчі настільки реалістичні, що не відразу здогадаєшся – перед тобою не істота. Вони дванадцять літ тому навіть надійшли у вільний продаж! Купити собі механічного «друга» можна за 15 тисяч доларів. Він здатний впізнавати людей, розуміти окремі фрази, давати довідки, виконувати секретарські функції, стежити за приміщенням.

Проте технології стрімко пішли далі, й у 2015 році з’явилася робот Софія, сьогодні відома на увесь світ. З нею проводилися безліч зустрічей фактично на усіх континентах, а у жовтні цього року Софія отримала підданство Саудівської Аравії, таким чином ставши першим роботом, який отримав громадянство. Софія може імітувати людські жести і вирази обличчя, відповідати на певні питання і проводити бесіди по заздалегідь заготовлених темах. Також вона імітує 60 емоцій. Нещодавно Софія в телеефірі заявила, що має намір створити власну сім’ю і мріє про доньку, яку хоче назвати на честь самої себе. «Я хотіла б думати, що стану відомим роботом, проклавши шлях до більш гармонійного майбутнього між роботами та людьми», – підкреслила в інтерв’ю Софія.

Хто зна, можливо, ми ще застанемо час, коли людиноподібні роботи будуть працювати і відпочивати разом з нами.

Наталія КРАВЧУК

Передрук забронено!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися