Набирає обертів нова гра-вбиця «Червона сова»
Україна

Набирає обертів нова гра-вбиця «Червона сова»

11 грудня 2017, 11:29
0
0
Сподобалось?
0

В Україні з’явилася нова гра «Червона сова», яка прийшла на зміну сумнозвісному «Синьому киту». Як і попереднього разу, її поширення відбувається через російську соціальну мережу «ВКонтакте». Цей ресурс в Україні заборонений, однак блокування підлітки обходять за допомогою спеціальних програм, які сама ж «ВКонтакте» і популяризувала перед закриттям доступу до неї.

Діє «Червона сова» за тим же принципом, що й «Синій кит», і вже має кілька жертв в Україні. Зафіксовано п’ять випадків втечі дітей з дому та спроби самогубства.

Поширення суїцидальної гри відбувається через спеціально створені закриті групи «ВКонтакте», запрошення до яких можуть отримати тільки діти. Наразі у соцмережі діє понад півдесятка спільнот «Червоної сови». Гра швидко набрала популярності завдяки російським блогерам, які забезпечили їй інформаційну підтримку.

Спочатку дітей заманюють в гру. Аби дізнатися більше про неповнолітніх, одним з перших завдань учасникам ставлять розповідь про однокласників та рідних. Потім їм приходить посилання, за яким потрібно перейти (воно ніби викидає помилку). Але завдяки цьому «куратори» дізнаються орієнтовну адресу, де проживає учасник. Якщо дитина відмовляється виконувати якесь завдання, її шантажують, що знають адресу і приїдуть до неї на «розборки».

Одні з основних завдань – постійно бути в мережі, моментально відповідати на повідомлення кураторів, які вони надсилають цілодобово, а також дивитися посеред ночі відео такого змісту, який важко без переживань перенести навіть дорослим: пропонується слухати аудіо з «потойбічного світу»… Одне із завдань – не спати 12 діб поспіль. За це «куратор» обіцяє приз, але не повідомляє, який. Під час цього «квесту» гравця перевіряють словами: «Сова не спить?» Відповідати потрібно: «Сова ніколи не спить».

Увагу на проблему вже звернув уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Він закликає батьків уважніше придивлятися до дітей. Навів основні поведінкові ознаки участі дитини у «групах смерті»: відчуженість, втома, постійне недосипання, нічні «вахти» в Інтернеті та поява порізів на руках.

«Якщо ви помітили ці прояви у дитини – не дорікайте і не кричіть на неї! Одразу починайте довірливу розмову. Запевніть, що ви допоможете їй вийти з гри і захистите від наслідків. Якщо дитина не йде на контакт, зверніться до психолога!» – радить уповноважений з прав дитини при Президентові України.

Ще раз нагадаємо, що мережа «ВКонтакте» заборонена в Україні. Тож батькам слід зробити все можливе, аби діти не користувалися нею. Там, на відміну від більшості цивілізованих соцмереж, не блокуються підозрілі групи, в яких поширюються небезпечні або непотрібні для дитячих очей матеріали, у той час як більшість користувачів «ВКонтакте» саме неповнолітні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися