Воздвиженська церква
Україна

Файне місто Тернопіль

13 грудня 2017, 13:37
0
0
Сподобалось?
0

Вперше місто Тернопіль згадується у 1540 році. Тоді польський король Сигізмунд І видав краківському каштеляну, великому коронному гетьману Янові Тарновському, грамоту на місцевість у Теребовлянському повіті. Але з умовою – побудувати над річкою Серет фортецю, яка охоронятиме південно-східні кордони королівства від набігів татар. За вісім літ замок звели, і навколо стали осідати люди. Тернопіль отримав Магдебурзьке право.

Щодо походження назви міста, то головними є дві версії. За однією, вона утворилася від словосполучення «тернове поле». Інша пояснює: оскільки місто заснував Ян Тарновський, то й назвав його на честь свого роду, поєднавши у назві своє прізвище та слово «поліс», що з грецької означає «місто».

Тернопіль не витримував турецько-татарської навали. Чотирнадцять разів вороги спустошували місто, вбивали чи забирали у ясир його жителів. А у 1672 році замок було знищено. Відбудували його лише на початку XIX століття, проте вже як палац. Пізніше споруду дуже зруйнували під час світових воєн й відреставрували лише 1951 року – нині це Палац спорту.

«Острів кохання» на тернопільському ставі

Останнім власником міста вважається Тадеуш Туркул. Він уклав угоду з міщанами: сплатять 175 тисяч флоринів – і стануть вільними. Тоді Тернопіль отримав цісарську грамоту, якою йому надавалися права вільного королівського міста.

У роки Першої світової війни Тернопіль був ареною активних бойових дій, що завдало значної шкоди місту. Австрійці і росіяни грабували населення, забирали коней, худобу, спалювали покоси. Росіяни вивезли з монастирської церкви великий 12-тонний дзвін, унікальну колекцію монет, рідкісні твори мистецтва та музейні цінності.

З 21 листопада 1918-го до 2 січня 1919 року Тернопіль був столицею ЗУНР. У будинку, де нині середня школа № 4, працював уряд, який згодом переїхав до Станіславова (Івано-Франківська). У 1939-му Західна Україна була приєднана до СРСР, й Тернопіль став центром області. У роки Другої світової місто було вщент зруйновано.

Сучасний Тернопіль займає площу 7268 гектарів і має 218 тисяч жителів. Туристів приваблює міський став і «острів кохання» на ньому. Вражає Воздвиженська церква – найдревніший храм, збудований засновником міста на місці староруського храму часів короля Данила Галицького. Є також гарний аквапарк і водоспад Тернопільський сірий.

Славиться цей обласний центр своїм інтелектуальним потенціалом. За чисельністю докторів і кандидатів наук на 10 тисяч населення посідає провідні позиції в державі, а кількістю студентів на душу населення поступається лише Києву і Харкову. Відомі національні вузи: педагогічний університет ім. В. Гнатюка (ТНПУ), економічний університет (ТНЕУ) та технічний університет ім. І. Пулюя (ТНТУ), а також державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського (ТДМУ). Має обласний центр драматичний театр імені Тараса Шевченка.

Видавнича справа у Тернополі є однією з найрозвинутіших в Україні. Провідні позиції займає видавництво «А-Прінт». Серед знаних підприємств – ВАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» та ВАТ «Тернопільське об’єднання «Текстерно». Тут проходить фестиваль «Файне місто». З найвідоміших особистостей, життя яких пов’язане з Тернополем, є Соломія Крушельницька, яку ще за життя визнали найвидатнішою співачкою світу!

Покровителькою міста вважають святу Теклю.

Наталія КРАВЧУК

 Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися