Незвично тепла зима дивує і лякає
Україна

Незвично тепла зима дивує і лякає

13 січня 2018, 10:28
0
0
Сподобалось?
0

Квітують троянди, літають бедрики, у лісі збирають гриби – це опис не теплих літніх місяців. Це наші нинішні зимові дні. Які загрози несе аномально теплий січень?

Зміщуються пори року

Як зазначила черговий синоптик Волинського гідрометцентру Алла Адамська, спражні різдвяні тріскучі морози, коли за вікном нижче 20 градусів, були у далеких 50-60 роках двадцятого сторіччя. Починаючи з 90-х середньорічна температура повітря відхиляється від кліматичної норми у бік збільшення.

Що діється з погодою – пояснила кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії Східноєвропейського університету Ніна Тарасюк. 

– В останні роки ми спосте­рігаємо таке явище як зміщення сезонів. Це відбувається не тільки в Україні, а й в усіх країнах з помірним кліматом, – розповіла науковець. – Якщо раніше найхолоднішим місяцем у році вважали січень, а найтеп­лішим – липень, то в останні роки найбільші морози у нас припадають на початок лютого. Весняне тепло приходить із запізненням, а вересень стає майже літнім місяцем. Кількість днів з мінусовою температурою постійно скорочується. Щодо середньорічної температури повітря, то вона, безумовно, зростає.

З’являються пташки, схожі на папужок

Якщо зимовому потеплінню люди в основному радіють (економлять на газі, прибиранні снігу, дороги не слизькі та інше), то ті, хто займається сільським господарством, б’ють на сполох. Тепла погода на руку різноманітним шкідникам, які розмножуються у сприятливому для себе середовищі і нищать врожаї полів та садів. Не у захваті від зимового тепла і лісівники.

– Став помічати в лісі павуків, яких раніше у нас не було, інші дивні комахи розводяться. Якісь пташки, схожі на папужок, з’явилися, – поділився своїми спостереженнями лісничий Скулинського лісництва державного підприємства «Ковельський лісгосп» Леонід Лисюк. – Най­більше турбує те, що при такій температурі й далі розмножуватиметься верхівковий короїд – шкідник, який нищить соснові ліси. Дуже сподівалися, що природа нам допоможе його позбутися. Ці комахи гинуть при температурі мінус двадцять. А сьогодні вони спо­кійнісінько зимують у кронах дерев і готуються до розплоду. Єдине радує – велика кількість опадів. Завдяки їм сосни стануть міцнішими, виділятимуть більше смоли і зможуть самі боротися з короїдом. Взагалі, дивлячись на це тепло, почали жартувати, що вирощуватимемо не соснові ліси, а пальмові. 

Волинський науковець Ніна Тарасюк переконана, що до такого точно не дійде, і лісова зона на лісостеп не перетвориться.

– Природа мудра, тож вона регулює кліматичні процеси. Приміром, якщо у 2015 році, згідно з даними волинських метеорологічних станцій, серед­ньорічна температура повітря була вище норми аж на 2,5 градуса, то у 2016-му вона стала на градус нижчою. Минулоріч в середньому температура знову була вищою на 1,8 градуса. Чого чекати цього року – побачимо. Поки січень обіцяє бути теплим.          

Наталка СЛЮСАР

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися