Як не стати власником авто, що знаходиться у розшуку?
Україна

Як не стати власником авто, що знаходиться у розшуку?

19 лютого 2018, 11:46
0
0
Сподобалось?
0

Щороку багато українців потрапляють в неприємну ситуацію через шахраїв. Минулого року в Україні під час надання послуг у сервісних центрах МВС виявлено 1201 транспортний засіб, номери агрегатів яких змінені або підроблені; 215 агрегатів транспортних засобів, які розшукуються; 240 викрадених транспортних засобів.

При купівлі авто є декілька варіантів його переоформлення з одного власника на іншого. Можна оформити договір купівлі-продажу з подальшою перереєстрацією в сервісному центрі МВС, укласти такий договір купівлі-продажу в нотаріуса або через комісійний магазин. Та доволі часто громадяни обирають інший шлях – оформлення довіреності на авто від продавця на покупця, в ході такої процедури покупець так і не стає повноправним власником транспортного засобу.

Аби вберегти себе від придбання транспортного засобу із перебитими номерами кузова чи двигуна, варто звернутись саме до сервісного центру МВС для оформлення договору купівлі-продажу та перереєстрації авто в присутності продавця та покупця. Договір купівлі-продажу укладається безкоштовно при перереєстрації авто та заповнюється адміністратором в електронній формі.

Важливою процедурою в даному процесі є огляд експертами МВС транспортного засобу. Його мета – звірка ідентифікаційних номерів та перевірка реєстраційних документів. Такий огляд не потребує окремої сплати – його вартість вже включена у вартість послуги перереєстрації транспортного засобу. Відповідний акт, складений експертом, або його відмітка у заяві власника транспортного засобу, є обов’язковими в переліку необхідних документів для оформлення реєстраційної послуги в сервісному центрі МВС.

У випадку проведення експертного дослідження транспортного засобу встановлюється відсутність чи наявність ознак пошкодження, знищення, підробки або заміни номерів двигуна, шасі або кузова, заміни панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу та підроблення реєстраційних документів, в результаті чого власник авто отримує висновок. Це платна послуга, що проводиться на розсуд власника авто. Експертне дослідження доцільно обирати у разі, якщо при огляді авто в експерта виникли сумніви щодо достовірності певних даних.

Проведення експертного дослідження простої складності коштує 126,63 гривень для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД та 164,15 гривень для транспортних засобів іноземного виробництва (ПДВ та банківські послуги не враховані). Якщо авто уже придбане і виявляється «проблемним», власнику це вартуватиме значно дорожче, адже автомобіль підлягає вилученню на штраф майданчик. Найчастіше проблеми виникають, коли авто від продавця покупцю переходить за довіреністю. Насторожити покупця має значно занижена ціна машини, адже існує вірогідність, що продавець навмисно занижує ціну, аби якомога швидше позбавитись «проблемного» транспортного засобу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися