Експерт із сімейної медицини Лідія КРИВДІК
Україна

Обираємо сімейного лікаря

30 березня 2018, 09:23
0
0
Сподобалось?
0

З 1 квітня розпочинається підписання декларацій із сімейним лікарем, до якого ви будете звертатися по допомогу. Що це дає пацієнту, який пакет медичних послуг передбачено безкоштовно, з’ясували у розмові з Лідією Кривдік – експертом із сімейної медицини по Волинській області, головним лікарем амбулаторії сімейної медицини № 1 міста Луцька.

Шукаємо лікаря незалежно від прописки

Сімейні лікарі (які можуть обслуговувати всю сім’ю), педіатри (дитячі лікарі), терапевти (для дорослого населення) становлять так звану первинну ланку.

– З 1 квітня кожен має обрати собі лікаря, незалежно від прописки, як це було раніше. Наприклад, ви прописані у Рожищенському районі, але постійно проживаєте у Луцьку, тому краще підписати декларацію з луцьким лікарем, який працює недалеко від вашого дому, – пояснює Лідія Олексіївна. – Це може бути сімейний лікар, терапевт, педіатр як комунальних, так і приватних медичних закладів, і не обов’язково той дільничний, до якого ви ходили на прийом тільки по лікарняний.

Треба зауважити, що пацієнт має право укласти угоду лише з одним лікарем! Наприклад, для себе обрали терапевта або сімейного лікаря, для дитини – педіатра, якому довіряєте. А найліпше, коли усю сім’ю обслуговує один фахівець, адже так він краще знатиме проблеми кожного члена. Тоді з ним усі і підписуєте документ.

Як вибрати лікаря у селі, коли він там один?

Пацієнти у селі підписуватимуть декларації зі своїм лікарем або ж із районної чи обласної поліклініки, амбулаторії. Тому якщо сільський житель підписав декларацію з міським терапевтом або педіатром, то мусить звертатися саме до нього. Але майте на увазі, що не місцевий медик не завжди вчасно приїде на допомогу – беріть до уваги розбиті дороги, відсутність транспорту. А сільський сімейний лікар має право відмовити вам у прийомі, бо за вас йому держава не платить.

Також громади у свої села зможуть залучати сімейних лікарів, «заманюючи» їх житлом з водопостачанням і опаленням, обладнаним місцем роботи, відшкодуванням витрат на пальне для службового транспорту. Якщо ж такий фахівець не виправдовує надій, громада може вимагати заміни.

Не підпишете декларацію – будете платити

Коли визначилися з лікарем, треба підписати з ним декларацію. Цей документ укладається безстроково, тобто вам не треба підписувати його щороку. Якщо протягом деякого часу обраний лікар вам не підійшов з якоїсь причини, можете підписати декларацію з іншим. Це можна робити лише двічі на рік.

Для підписання декларації потрібні ваш паспорт та ідентифікаційний код, для дитини – свідоцтво про народження та документи (паспорт і код) обох батьків або опікунів. Лікар внесе ваші дані в систему і роздрукує декларацію, яку ви підпишете у двох примірниках (один залишається у вас). З цього моменту можете звертатися до нього у будь-який час.

– Декларацію треба підписати з квітня до кінця року. Бажано – до липня, адже з цього місяця сімейні лікарі вже укладатимуть угоди з Національною службою здоров’я, – наголошує Лідія Кривдік. – Якщо ж ви не встигнете чи свідомо не оформите цей документ, то за всі послуги, які гарантуються державою безкоштовно, будете платити зі своєї кишені. До речі, екстрена допомога надається безкоштовно!

Чи можна обслуговуватися у медика-пенсіонера?

Якщо лікар перебуває  на пенсії, але працює у медичній установі, то будь ласка. Проте якщо лікар на пенсії і ніде не працює, то – ні. Можна обслуговуватися у нього лише тоді, коли він отримає ліцензію на медичну практику і прийматиме приватно.

Скільки пацієнтів матиме лікар?

Реформою передбачено, що «гроші ходитимуть за пацієнтом». Тобто від їхньої кількості залежатиме зарплата медика. Сімейний лікар і терапевт повинен мати не менше 1800 пацієнтів, але не понад 2000 (у сільській місцевості дозволяється більше), педіатр – 900. За одного держава платитиме лікарю 370 гривень, за дитину від народження і до п’яти років та за дорослих від 65 років – за подвійним тарифом. Якщо лікар чи молодий спеціаліст після вузу не набере такої кількості пацієнтів, все одно матиме базову зарплату.

Медик може відмовити у підписанні декларації лише у тому випадку, якщо вже має потрібну кількість пацієнтів, тобто 2000.

Що робити, якщо ви у від’їзді?

На   час відпустки чи хвороби лікаря його пацієнтів прийме інший лікар первинної ланки. Якщо людина перебуває за межами свого міста, може звертатися до найближчої поліклініки чи амбулаторії, де нададуть першу допомогу.

Які послуги безкоштовні?

– Лікар первинної ланки має цілодобово перебувати на телефонному зв’язку з пацієнтом, щоб надати невідкладну допомогу, обговорити, чи є потреба у виклику на дім. Також буде безоплатно спостерігати за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностувати та лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні стани (під час вагітності), надавати невідкладну допомогу, проводити вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику, – уточнює Лідія Олексіївна. – Крім того, виписуватиме медичні довідки та рецепти на ліки за програмою відшкодування їх вартості. До безкоштовного пакета первинної медичної допомоги належить і супровід до вузького спеціаліста, тобто лікар виписує направлення, домовляється, наприклад, з дерматологом чи офтальмологом про прийом. Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. Також може оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

Пацієнти мають право на такі безкоштовні лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, глюкоза крові, загальний холестерин, загальний аналіз сечі, електрокардіограма (ЕКГ), мікроскопія харкотиння, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Сподіваємося, що нововведення медичної реформи полегшить роботу лікаря і наблизить надання допомоги до європейських стандартів.

Олена ПАВЛЮК,  Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися