Поляки скуповують українські водійські посвідчення?
Україна

Поляки скуповують українські водійські посвідчення?

16 квітня 2018, 11:29
0
0
Сподобалось?
0

У той час як наші дороги заполонили машини з польською реєстрацією, у Польщі набирають популярності водійські посвідчення з України.

Так польські ЗМІ знайшли фірму, яка продає через Інтернет українські права. Аби їх придбати, полякам навіть не треба виходити з дому, а вартість такого документа коливається від однієї до трьох тисяч євро. До того ж, для цього не потрібно здавати жодних екзаменів чи проходити якісь перевірки, а після отримання українські права можна обміняти на бельгійські вже через шість місяців. Бланки, на яких видають полякам водійські посвідчення, найімовірніше, були вивезені з Криму і Донбасу і повинні значитися в базі МВС як втрачені. Але, можливо, до реєстру потрапили не всі документи. Тож якісь ділки, отримавши на руки чисті бланки, й організували відповідний бізнес.

Як повідомили журналістам у компанії «Turbobersh», яка й займається продажем водійських прав і відкрито рекламує свої послуги в інтернеті, цією пропозицією вже скористалися понад три тисячі поляків, серед яких є і представники уряду. У відео, яке фірма опублікувала на YouTube, стверджується, що пропозиція актуальна для тих поляків, котрі втратили водійські права через перевищення штрафних балів та тих, хто претендує на документ вперше.

У компанії є дві пропозиції водійських посвідчень вартістю 1 і 3 тисячі євро. За 1 тисячу євро можна купити права зразка 2014 року, видані у Криму. Замовникам такого документу доведеться почекати 14 днів. Натомість за 3 тисячі євро можна отримати права зразка 2018 року, а разом з ними і документ-підтвердження про закінчення водійської школи. Документ замовник отримує через місяць. Таке водійське посвідчення має міжнародний статус.

При цьому, аби уникнути можливих проблем з польськими правоохоронцями, отримувачам прав за 3 тисячі євро треба кілька разів відвідати Україну, в той час як тим, хто купив дешевші «кримські» права цього робити непотрібно. Це пояснюється тим, що інформацію про отримання водійських прав зразка 2018 року польські правоохоронці можуть перевірити, а поїздка до України дасть видимість того, що водій складав іспити та ходив до автошколи.

Для того, аби полякам купити права, їм необхідно спершу перерахувати 20% від суми (страховка на випадок відмови від угоди), а решту суми сплачується при отриманні документа.

Разом з тим в організації «Транспорт і логістика Польща» заявили, що існує проблема, коли поляки безпосередньо їдуть в Україну з метою отримати тут водійські права. Там повідомили, що зазвичай це роблять ті, хто після багатьох спроб так і не зміг здати екзамени на отримання водійських посвідчень у Польщі. Польські ж правоохоронці поки що приглядаються до інформації, яку нарили ЗМІ. У поліції припускають, що інформацію про продаж українських водійських посвідчень у мережі розповсюджують шахраї. Мовляв, не факт, що права видаються насправді. За статистикою головного сервісного центру МВС, офіційна кількість виданих документів полякам цього річ одна з найменших серед іноземців – 78 штук.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися