Команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії
Україна

Реанімація Волинської обласної лікарні - тут безнадійних повертають до життя

17 червня 2018, 08:49
0
1
Сподобалось?
1

У третю неділю червня своє професійне свято відзначають медичні працівники України. Традиційно з цієї нагоди «Вісник+К» готує матеріал про відомих лікарів Волині. Сьогодні хочемо розповісти про тих, у чиїх руках найперше опиняється життя важких, а часто й безнадійних хворих – команду відділення анестезіології та інтенсивної терапії Волинської обласної клінічної лікарні. Чи по-простому – волинську реанімацію. Уже сімнадцять років її очолює Павло Адамович Гащишин, заслужений лікар України.

Через це відділення справді проходять найтяжчі хворі. І не лише Волині, а й окремих районів Рівненщини, Львівщини, Тернопільщини. Щомісяця – не менше сотні пацієнтів, а це 1200–1300 за рік.

– Більшість з них, приблизно дві третіх від загальної кількості, – це післяопераційні хворі, які потрапляють сюди після серйозного оперативного втручання з кардіо-, нейро- чи судинної хірургії, – пояснює Павло Адамович. – Решта – пацієнти, як правило, привезені «швидкою».

Тут щодня йде боротьба не за одне – десяток життів. Адже відділення анестезіології та інтенсивної терапії розраховане на дванадцять ліжок. Усі вони розміщені в окремих боксах, біля кожного – кардіомонітор, який відстежує стан пацієнта. Крім того, у цій реанімації можна з дозволу лікаря відвідувати хворих.

Когось уже через добу переводять в інше відділення, а хтось лежить в реанімації цілий місяць. Насамперед це мова про тривало непритомних хворих, тобто тих, хто перебуває у комі або потребує тривалої вентиляції легень. За кожним пацієнтом – відмінний догляд. Адже постійно у строю не менше дванадцяти працівників відділення. Це у вихідні, а у будні – усі двадцять п’ять!

– Скажу відверто: ми не любимо свят, – зізнається Павло Гащишин. – Особливо занадто довгих, коли одні дати переносяться на інші, щоб було більше вихідних. Тоді завжди відчувається якась тривога.

Бо реанімаційна бригада ніколи не знає, наступної секунди до них поступить важкий хворий з політравмою після падіння з висоти чи ДТП, з отруєнням грибами чи травматичною ампутацією кінцівки, з інфарктом чи спробою суїциду. Тож кожен лікар – як універсальний солдат, має бути у всеозброєнні на передовій.

Жодна операція в обласній лікарні не проводиться без безпосередньої участі анестезіологів цього відділення. Вони в команді з найкращими хірургами різних відділень працюють під час операцій на серці, нирках, органах черевної порожнини, протезуванні суглобів, судин… Сьогодні спектр оперативних втручань, що проводяться на базі обласної клінічної лікарні, справді вражає.

– Колись частину пацієнтів доводилося відправляти в інші лікарні, зокрема, столиці. Чи багато сьогодні є таких хворих? – запитую у лікаря.

– За останні десять років у цьому плані відчутна істотна різниця, – каже Павло Адамович. – Хоча, звісно, якщо пацієнт бажає оперуватися у Києві і хвороба дає йому на це час, він може їхати у столицю. Але більшість обирає нашу лікарню. У чому насамперед успіх ведення важкого хворого? У сучасному медичному обладнанні та хірургічній вправності, яка, у свою чергу, залежить від того ж обладнання. Сьогодні обласна лікарня загалом і наше відділення зокрема забезпечені новітньою апаратурою, яка дозволяє проводити майже будь-які операції. На базі області не виконується лише трансплантація.

– І все-таки ж не усіх вдається витягнути з того світу. Чи часто доводиться констатувати смерть? – запитую.

– Летальність у нашому відділенні сягає 8–10%, – каже Павло Адамович. – Але така статистика зберігається в усіх лікарнях України. І вона з роками майже не змінюється.

Не приховує Павло Гащишин і того, що за останнє десятиліття пацієнти ускладнилися. Не лише тому, що люди стали більше хворіти, а й тому, що в області активізувалася екстрена медична допомога. Ті, кого ще донедавна просто не довозили до лікарні, нині отримують великий шанс на життя!

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися