На Запоріжжі встановлять пам'ятник жінкам-повстанцям
Україна

На Запоріжжі встановлять пам'ятник жінкам-повстанцям

7 липня 2018, 15:28
0
0
Сподобалось?
0

До 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років у селі Борисівка Приморського району Запорізької області встановлять пам’ятний знак, присвячений народному повстанню у жовтні 1930 року. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на  прес-службу Запорізької облдержадміністрації.

"За радянські часи ці події замовчувалися, лише за згадку про них на людей чекали репресії. Правду громада дізналася лише нещодавно завдяки дослідженням заступника голови Українського інституту національної пам’яті  Володимира Тиліщака та історика Юрія Щура", - йдеться у повідомленні.

Так, у жовтні 1930 року партійне керівництво вирішило забрати у селян хліб, щоб покарати за небажання йти до колгоспного рабства. Комсомольці ходили по хатах та вигрібали все до останньої зернини. Спротив розпочався 6 жовтня 1930 року за ініціативи 24-річного Івана Бондаренка. Десятки жінок ставали пліч-о-пліч, перекривали в’їзди до дворів, оточували та розганяли "активістів". Міліція заарештувала кількох протестувальниць. У відповідь сотні людей оточили сільраду, погрожуючи штурмом. Жінок відпустили і вже наступного дня заворушення продовжилися.  Апогеєм народної боротьби стало Борисівське повстання.

Селянські виступи тривали три тижні. Проте, люди не могли протистояти радянській каральній машині. Чекісти заарештували тридцятьох найбільш активних учасників та зламали спротив. За рік у селі розпочався штучний голод.

За результатами організаційної наради у Приморській райдержадміністрації вирішено до Дня вшанування жертв голодоморів на сільському Меморіалі Слави встановити пам’ятний камінь та інформаційну табличку на честь першого в області повстання проти колективізації.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися