Московська церква – дочка української?
Україна

Московська церква – дочка української?

20 липня 2018, 09:32
0
-1
Сподобалось?
-1

Уже найближчим часом Вселенський патріархат розглядатиме питання про надання Томосу на автокефалію української православної церкви. Попри шалений спротив Москви, останні заяви з Константинополя вселяють надію.

Розпочав дискусію на початку липня Вселенський патріарх Варфоломій. Він заявив, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною і не видавав дозволу передавати територію України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита у Москві на умовах його обрання соборно у Києві на місцевому Соборі.

– Це сказано у Томосі про автокефалію, який Мати-Церква подарувала Польській церкві: Наш Престол не визнав відділення Київської митрополії і залежних від неї православних церков Литви та Польщі і їх приєднання до Московської Церкви, що було здійснено проти канонів та без дотримання права Київського митрополита, який мав титул Екзарха Вселенського Престолу, – сказав Варфоломій.

Ще більш прямолінійним у своїх висловлюваннях є впливовий грецький ієрарх, член синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор. Він заявив, що московська церква є не матір’ю, а дочкою української, попри викривлені твердження Москви.

Митрополит Елпідофор уточнив, що канонічна процедура надання церкві статусу автокефалії має певні умови. За традицією, така церква має бути в країні, яка здобула незалежність, а про автокефалію має бути офіційне звернення до Вселенського Патріарха від органів її державної та церковної влади.

За словами Елпідофора, Вселенський патріархат за майже три десятиліття, відколи в Україні існує проблема розколу, переконався, що «церква Москви відхиляє, відкладає, уникає діалогу, і, як результат, увічнюється ця неприйнятна ситуація, яка є ганьбою для православ’я».

Попри те, що рішення про надання автокефалії належить виключно Вселенському патріарху і Синоду Константинопольському, автокефалія УПЦ має бути визнана всіма. Але, за словами митрополита, російська православна церква розпочала кампанію «наклепів на Вселенський патріархат», намагаючись відлякати інші православні церкви. Аби протистояти цьому, Вселенський патріархат створив представницьку комісію з архієреїв. Вони відвідають православні церкви по всьому світу, щоб інформувати про реальний стан речей стосовно вирішення проблеми України і розвінчати перекручені повідомлення, які поширює церква Росії. Зокрема твердження, що вона є матір’ю церкви України, «парадоксальне і викривлене».

Хрещення Київської Русі, а не росіян, «тобто сьогоднішніх українців», відбулося при Володимирі, тому Україна є юрисдикцією Вселенського патріархату, принаймні географічно.

Елпідофор також додав, що як тільки виникає незалежна держава, природним наслідком для неї є створення своєї церкви. Відмова Москви визнати реальність є, по суті, причиною розколу в Україні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися