Фоторозповідь про Межигір’я Януковича. Чому на парканах розіп’яли пташок та які таблетки були по всьому будинку? Частина 1
Україна

Фоторозповідь про Межигір’я Януковича. Чому на парканах розіп’яли пташок та які таблетки були по всьому будинку? Частина 1

13 січня 2019, 16:05
0
0
Сподобалось?
0

Майже п’ять років тому, коли з країни втік Янукович, для українців відкрилася його резиденція під Києвом. Натовпи людей ринули у Межигір’я. Перші відвідувачі , – прості кияни, майданівці, – були шоковані. Такої неймовірної величі, мільярдного багатства, такого розмаху не завжди побачиш навіть у королівських замках!

Тепер це «Національний парк Межигір’я», який став чи не найбільш відвідуваним історичним об’єктом України. Сюди щодня їдуть тисячі туристів з усіх континентів, щоб на власні очі побачити, як жив президент України Янукович.

Тисяча гривень за екскурсії

Від Києва до резиденції всього півгодини їзди рейсовим автобусом майже за 20 гривень. Щоправда, курсує всього один кожних дві години. Тому як тільки ви сюди під’їхали, раджу переписати собі графік руху маршрутки, який ще восени висів просто на дереві поблизу зупинки у Межигір’ї. Звісно, можна доїхати і на таксі – за 250 гривень від самого Хрещатику. До речі, на Майдані Незалежності у гучномовці турфірми пропонують такі поїздки. Але везуть туди всього на кілька годин. А за цей час, повірте, ви не обійдете усю резиденцію.

Відразу при воротах кіоск, де продають квитки. Екскурсія у Межигір’я не дешева. За вхід доведеться заплатити 100 гривень. За ці гроші можна просто прогулятися величезною територією, помилуватися штучними водоспадами, фонтанами, озерцями, де плаває форель і навіть чорно-білі лебеді, відвідати зоопарк і обійти навколо будинку «Хонка», де жив Янукович. За двогодинну екскурсію у цей розкішний палац доведеться викласти ще 200 гривень. Але повірте, розкіш у ньому вразить навіть тих, хто об’їздив Європу! Простий українець, який клято заробляє свої кровні, навіть у снах не бачив того багатства! У Межигір’ї є також автопарк, вхід у який коштує 50 гривень, стільки ж – у кінологічний центр, де доглядають собак Януковича, яких звозили з усього світу. А ще пропонують екскурсії по території електромобілем (120 гривень з людини), огляд території офіційного будинку Януковича, який туристи нарекли «Пеньками», бо перед журналістами скакав по пеньках (150 гривень).

Словом, щоб побачити багатства Януковича, сім’ї доведеться викласти щонайменше тисячу гривень. Як запевняють працівники, саме на ці гроші й утримують тепер Межигір’я. Бо на нього держава не виділяє коштів.

Іноземних туристів більше, ніж українських

Я побувала у Межигір’ї в понеділок. З самого ранку тут нелюдно. Попиваючи каву, біля воріт нудьгують екскурсоводи електрокарів, очікуючи туристів. Та ближче до одинадцятої ранку вже не протовктися. Електрокари один за одним підбирають туристів і вирушають на екскурсію по територією. Якщо навіть у звичайний будень біля входу натовпи людей, то уявляю, що робиться у суботу та неділю! Кажуть, що на вихідні та у свята тут безкінечний потік людей і машин. У теплу пору відпочивають цілими сім’ями, розстеляють свої килимки на травичці, дітки задоволено бігають, запускають повітряні змії.

Куди не кинь оком – туристи. Щось жваво обговорюють, показуючи на фонтани, декоративні кущі, і на згадку про поїздку обов’язково фотографуються біля «Хонки». Біля входу не проштовхнутися, щоб всістися на екскурсійний електромобіль. Навколо прогулюються афроамериканці, китайці та японці, арабки у хітджабах… Звідусіль чути англійську, німецьку, французьку, польську, італійську, російську… Лише зрідка – рідну українську мову. Найчастіше приїздять поляки, американці, литовці і, як не дивно, росіяни. Працівники парку запевняють, що за п’ять років тут побували туристи з усіх континентів світу: від Австралії до Африки та Америки!

Бувалі туристи порадили: щоб побачити усю територію і почути цікаву розповідь, найліпше найняти електрокар. І справді, за майже годину часу я почула стільки цікавої та маловідомої інформації! Отож – вперед.

10 століть тут був монастир

Мало хто знає, що на місці резиденції Януковича цілих десять століть возвеличувався монастир! Історики стверджують, що в обителі зберігалася бібліотека Ярослава Мудрого. Монастир грабували і палили татари, російські царі. Але святиню відновлювали.

Та коли у Київ прийшла радянська влада, куполи і хрести віддали на переплавку, церкву підірвали, а на її місці збудували державні дачі.

Тепер тут звели невеличку церкву.

П’ятиметровий паркан під напругою

З 2009-го у Межигір’ї хазяйнував Янукович. Всього за кілька років він створив собі справжню міні-державу, в якій є все для життя! Сюди веде окрема високовольтна лінія. Прокладена рівнесенька асфальтована дорога, по якій може котитися яйце. Є своя підстанція, автозаправка, пожежна частина, ферма, зоопарк, вишка мобільного зв’язку, вертолітний майданчик, обтягнутий тепер сіткою, бо востаннє використовувався, коли втікав Янукович. Житловий будинок оснащений потужною вентиляційною системою, завдяки якій не збирається пилюка. Янукович, як справжній аристократ з родовідним корінням, мав породистих псів, поле для гольфу. І навіть свою лікарню та церкву!

Усі 150 гектарів території огороджує зелений п’ятиметровий паркан, над яким ще був натягнутий металевий дріт під напругою. На ньому встановлено камери відеоспостереження, ще й, до того ж, по той бік чергував загін «Беркут».

Своя лікарня з тайськими масажистками

Окремо треба розповісти про медичний центр, який вражає розкішшю. У зимовому саду цвірінькають пташки, відвідувачів зустрічає опудало справжнього лева. А про те, що тут бували потрібні люди, свідчать записи у журналі, де значилися не прізвища, а «Сусід 1» чи «Сусід 2».

Тут є надсучасна лабораторія, яка входить у десятку кращих у світі! Один поверх займає міні-лікарня з гінекологічним, хірургічним та стоматологічним відділеннями, соляною кімнатою, інший – спа-салон з кисневими, масажними ваннами, солярієм, кріосауною. Усе й досі в робочому стані. Коли у перші дні після втечі Януковича сюди зайшли майданівці, то застали двох масажисток з Таїланду.

У фізкультурно-оздоровчому комплексі тренувалися охоронці, на рингу відпрацьовували техніку, стріляли у тирі. До речі, повний штат охорони – 160 осіб (і державної, і приватної), щодня працювали близько півсотні.

Охоронці ховалися у кущах

Увесь комплекс обслуговували 800 працівників, щоденна робоча зміна – 280. На сьогодні працює 100–120 людей. Тут кипить робота і тепер. Працюють прибиральниці, двірники, садівники, водії спецтехніки, робітники ферми. Залишилися і ті, хто трудився ще при Януковичу. Але мало хто з них його… бачив. Просто так по маєтку ніхто не вештався! Бо коли він приїздив додому, прислуга не мала права потрапляти йому на очі. Навіть охоронці! Настільки вправно вміли бути непомітними (хоча ходили за президентом слідом), що коли він міг їх побачити, вони… падали у кущі.

– Тут проводили зйомки «95 кварталу». Акторам було незручно цікавитися, де туалет. І один з них пішов у кущі. Тільки туди, а там охоронець заховався, – сміються екскурсоводи.

Неподалік «Хонки» є невеличкий особняк, який у народі назвали Путінським, бо нібито у ньому зупинявся російський президент (зараз тут розташовується адміністрація парку). Правда чи ні, але розповідають, що у Межигір’ї гостювали  Лукашенко, Медвєдєв, Назарбаєв, Азаров, Пшонка, Ахметов і навіть Каддафі та арабські шейхи, коли біля Києва проходила «Формула-1» на воді.

Є в Межигір’ї і чайний будиночок на 30 персон, де тепер проводять бенкети, виїзну шлюбну церемонію. Поряд фінська, російська, японська баня. І навіть улюблена Януковичем лазня по-чорному, яка опалюється не парою, а димом фруктових дерев. Біля банного комплексу напрочуд гарно, особливо навесні, коли рожевими квіточками цвітуть японські вишні сакури.

Подарував корабель – і став губернатором

Пагорби Межигір’я омиваються водами Київського моря. І хоч набережна тягнеться на цілих три кілометри, навіть з води сюди не міг ніхто потрапити. Від чужого допитливого ока доріжка була закрита огорожею під напругою і обліплена відеокамерами. Якщо охоронці бачили, що хтось на катері наближається до набережної, всіх відганяли.

– За забор не варто заглядати чи щупати руками, – застерігає екскурсовод, – раніше був дріт з напругою. Її зняли, але хтозна.

Пляжу нема, бо Янукович тут не плавав. А от рибалити любив з дерев’яного пірса. Також тут й досі стоїть невеличкий дерев’яний будиночок, де для президента відразу ж готували спійману ним рибку. Тепер ця хатинка слугує туристам за туалет. Екскурсовод заінтригував: можете побачити нужник, в який ходив Янукович – не бігти ж йому з берега сотню метрів до «Хонки»! Звісно, заглянула й собі. Чисто, акуратно, унітаз, рукомийник звичайні.

– Сантехніка така як і при Януковичу, – запевнив гід.

На набережній до берега пришвартовано великий дерев’яний корабель. Це «Галеон» – ресторан на воді на 30 персон. Підлога у ньому з рідкісного мармуру, люстри з кришталю і позолоти, посуд столовий від італійського модного дому «Версаче». Тут Янукович проводив бенкети, розважався з потрібними людьми. Зараз кораблик опечатаний, тому туристів туди не пускають.

– Кажуть, що це подарунок Януковичу від однопартійця, після чого той став губернатором однієї з областей. Насправді корабель робила не суднобудівна компанія, а українська меблева фірма, – розповідають екскурсоводи.

У гаражі є рідкісні машини, а деякі зникли

Зупиняємося біля величезного складу – це автопарк Януковича. Коли заходиш усередину, аж рота відкриваєш від здивування. Машини, машини, машини… І краю їм не видно. У кілька рядів стоять мотоцикли, старі військові закордонні авто «Студебеккери», «Доджі», позашляховики 1943 року, кабріолети, «Запорожці», «Победы», «Чайки», сучасні джипи, «Мерседеси»… При вході юні дівчата у камуфляжі видають квитки, та, на жаль, екскурсії не проводять. Тому про автопарк Януковича ходять різні легенди. Що з того правда, а що ні – невідомо. Кажуть, що у перші дні хаосу після втечі Януковича деякі моделі пропали. Їх згодом бачили на вулицях Києва, деякі екс-президент зумів вивезти.

Тут 42 автомобілі, 7 мотоциклів. Біля кожного – табличка, де зазначено модель. На жаль, немає інформації, як машини потрапили у цей величезний ангар. Коли починаєш розпитувати дівчат, дещо розказують. Приміром, чорний «Мерседес», який дуже любив Янукович, – подарунок від братви у лихих дев’яностих. Кажуть, що улюбленим «Шевроле» президент-утікач любив сам їздити по території Межигір’я. Цінними є післявоєнні «ЗІЛи», які випускалися спеціально для радянського уряду.

За безкінечним гаражем – мийки, шиномонтаж, склад запчастин, бокс для спецтехніки. І тепер тут кипить робота.

Олена ПАВЛЮК, м. Київ

Фото автора

 

Далі буде


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися