Кір убиває дітей і дорослих
Україна

Кір убиває дітей і дорослих

1 лютого 2019, 10:45
0
0
Сподобалось?
0

А от вакцинованим хвороба не страшна

Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке провокує смертельні ускладнення. Ліків від нього немає, єдиним профілактичним заходом є щеплення. Проте в останні роки люди стали масово відмовлятися від вакцинації, купувати «липові» довідки. Як наслідок – населення почало втрачати імунітет до хвороби. З початку року ситуація взагалі загострилася. Лікарі кажуть, що за 35 літ такого ще не було: якщо минулоріч кір забрав 16 життів, то за перші тижні 2019-го від ускладнень померли п’ятеро українців (серед них навіть восьмимісячна дитина). На Волині, за інформацією обласного лабораторного центру МОЗ України, фіксується високий рівень захворюваності. Щоденно виявляють від 20 до 40 нових хворих на кір.

Б’є по імунітету і може спричинити енцефаліт

Так, з початку року на Волині підтверджено 423 випадки кору. Особливо ускладнилася епідеміологічна ситуація у Луцьку (з 1 січня зареєстровано 122 випадки). Серед дітей, котрі вчасно не отримали вакцинацію, найбільше хворіють 5–9-річні. Майже половина усіх пацієнтів – дорослі.

Щоб хоч якось зменшити кількість спалахів кору, у навчальних закладах почали масово не допускати до навчання тих дітей, які не були вакциновані. Адже, за статистикою, 9 з 10 таких підхоплять кір після контакту з інфікованим. Хворіють, як зазначають медики, важко: приблизно 30% матимуть такі ускладнення, як втрата слуху, енцефаліт (запалення головного мозку) і пневмонію. А також – імунну амнезію, коли імунітет настільки послаблюється, що на кілька тижнів, а то й місяців, втрачає здатність боротися з будь-якими інфекціями.

Як повідомив нам головний лікар Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський, вакциновані проти кору люди не захворіють. Лише 3% з них, хто має слабку імунну реакцію. Але у такому разі хвороба зазвичай протікає легко і без ускладнень.

– Антитіла проти кору з’являються після двох турів вакцинації – у 12 місяців і 6 років, – зазначив Руслан Морочковський. – Малюків до року захищає імунітет: якщо мама була привита, то дитя ще в утробі отримає її антитіла. Орієнтовний термін захисту, який дає вакцина, – 10 років. Однак раніше, коли населення мало імунітет до кору, дорослих не ревакцинували. Тепер же, зважаючи на спалахи хвороби, ми рекомендуємо проводити ревакцинацію тим, хто вже давно цього не робив.

Як розпізнати симптоми

Вірус кору при кашлі, чханні і тісному контакті з хворим передається дуже швидко. Від моменту зараження до захворювання проходить 7–10 днів. Це прихований період, коли в організмі розмножуються мікроби. Тож медики радять: якщо дитина була в контакті з інфікованим, попередьте про це лікаря, і за його порадою зробіть запобіжне щеплення. Потім настає другий період хвороби – піднімається висока температура (не опускається нижче 38–39 градусів), можуть з’явитися ознаки токсичного отруєння (нудота, розлад шлунка, відсутність апетиту, головний біль), може бути болючий кашель і чхання. Характерний симптом кору – кон’юнктивіт (боляче дивитися на світло, очі постійно сльозяться). І лише тоді настає третій період хвороби – висип. Дрібні червоні цятки з’являються насамперед за вухами, на обличчі та голові і поступово опускаються вниз. За кілька днів, при позитивному перебігу хвороби, самопочуття поліпшується. У деяких випадках хвороба проходить набагато складніше і потребує госпіталізації.

І наостанок. Згідно з науковими даними, якщо вакцинацією охоплено не менше 95% дорослих та дітей, за місяць-півтора спалахи кору можуть припинитися.

Мирослава КОСЬМІНА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися