Обережно, грип: у групі ризику літні люди та діти
Україна

Обережно, грип: у групі ризику літні люди та діти

1 лютого 2019, 12:28
0
0
Сподобалось?
0

В Україні поступово зростає кількість пацієнтів, хворих на грип або ГРВІ. З початку епідеміологічного сезону, який традиційно стартує в жовтні, і станом на 20 січня, понад 2,8 млн осіб захворіли цими хворобами. За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», це майже на 7% більше, ніж у минулому. Відповідно, посилилася у цьому році ситуація з летальними випадками, викликаними грипом. Якщо у минулому сезоні померло сім осіб, то у цьому вже зафіксовано 25 смертей.

Епідемічний поріг щодо грипу і ГРВІ в Україні вже перевищений у п’яти областях, найбільша кількість хворих зафіксована у Чернігівській. На Волині, за даними обласного лабораторного центру МОЗ України, хоч і фіксується тенденція до збільшення кількості випадків, але ситуація ще не критична.

Медики наголошують, що не існує іншого способу попередити захворювання, окрім вакцинування. Однак, навіть незважаючи на активну пропаганду, українці не поспішають це робити. Кількість щеплених у цьому сезоні не досягає й одного відсотка (0,46%) від усього населення України.

Як відрізнити небезпечний грип від звичайної застуди (ГРВІ)?

З великою ймовірністю можуть «заробити» ускладнення літні люди (старші 65), дітки до двох років, вагітні жінки, люди з хронічними хворобами та слабким імунітетом. Серце, нирки, легені (пневмонія, абсцес, бронхіт) і навіть головний мозок – найпоширеніші мішені, які вражає грип.

Отож лікарі радять навчитися розрізняти ознаки цих вірусних захворювань, щоб тримати ситуацію під контролем і не допустити ускладнень. Існує кілька характерних симптомів:

1. Грип завжди починається раптово і бурхливо, а ГРВІ – поступово.

2. При грипі спостерігається різке підвищення температури до 39–40°С, при застуді ж воно незначне (вище 38,5 буває вкрай рідко).

3. Нежить і закладеність носа, біль у горлі та його почервоніння, часте чхання – основні симптоми ГРВІ, але не грипу. 

4. Кашель з’являється при ГРВІ одразу і має слабо виражений характер. Грип зазвичай викликає болісний кашель і біль за грудиною по ходу трахеї на другу добу хвороби.

5. Для грипу характерні почервоніння очей, світлобоязнь, озноб, рясне потовиділення, сильний головний біль, болі при русі очними яблуками і запаморочення.

Сміливо викликайте швидку, якщо: обличчя стало дуже блідим; важко дихати; температура не спадає протягом тривалого часу; багаторазове блювання та/або діарея; біль за грудиною; домішки крові у мокроті; показники артеріального тиску нижче норми. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися