Митрополит Епіфаній виріс у простій сім’ї без батька
Україна

Митрополит Епіфаній виріс у простій сім’ї без батька

9 лютого 2019, 16:08
0
0
Сподобалось?
0

Минулої неділі, 3 лютого, відбулося зведення новообраного предстоятеля автокефальної православної церкви України митрополита Епіфанія на кафедру. Іншими словами – інтронізація. Літургія відбулася у Соборі Святої Софії Київської. Були присутні керівники України, делегація Вселенського патріархату, монахи з Афону. Коли ж самого Епіфанія запитали, кого би він хотів бачити на інтронізації, він сказав, що свою бабусю, яка його виховала і привела до храму.

Ні разу в житті не промовив слово «тато»

Відомо, що майбутній митрополит Епіфаній (в миру Сергій Думенко) народився на Одещині в сім’ї робітників. Батько залишив родину, коли хлопчик був ще немовлям, тож він його ніколи не бачив. «Я жодного разу в житті не промовив слово «тато», – зізнається Епіфаній журналістам. Каже, що образи на нього не тримає, і якби він був живим, то зустрівся б з ним.

Дитинство та шкільні роки майбутнього митрополита пройшли у буковинському селі Стара Жадова Сторожинецького району. Тут досі живуть його мама і два брати. Будинок простий, сільський, одноповерховий, але дуже доглянутий. На віллу зовсім не схожий.

– Звичайна сім’я, – кажуть односельці. – Молодші брати будівельники, їздять на заробітки. Мама Віра Василівна не працює, живе з молодшим сином, який ще не одружений. Обробляють город, мають господарство. Мама ходить до церкви Українського патріархату.

Що любить їсти і вдягати

Напередодні своєї інтронізації митрополит Київський і всієї України розповів журналістам про деякі деталі особистого життя. Зокрема він сказав, що у нього є сторінки у соцмережах Facebook і Twitter. Але наповнює їх священнослужитель-секретар отець Іван. Епіфаній тільки проглядає. 

Поза службою носить стриманий одяг темних тонів. У їжі також невибагливий. Власного кухаря не має, харчується переважно у Видубицькому монастирі або в академічній трапезній Михайлівського монастиря разом зі студентами.  

У члени спілки журналістів митрополита прийняли у Рівному

Відомо, що Епіфаній досконало знає грецьку мову. Освіту здобув у Київській духовній семінарії, Київській духовній академії, Афінському національному університеті (на філософському факультеті). Але мало хто знає, що предстоятель Православної церкви України є членом Національної спілки журналістів України, перебуває на обліку у Рівненській організації. Як розповів її голова Дмитро Тарасюк, у 2003–2005 роках майбутній митрополит був редактором інтернет-проекту «Рівне православне» офіційного сайту Рівненської єпархії та членом редколегії церковно-релігійної газети «Духовна нива», обіймав посаду прес-секретаря Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла. Тож 8 грудня 2005 року був прийнятий у члени журналістської спілчанської організації.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися