Вступна кампанія – 2019
Україна

Вступна кампанія – 2019

22 лютого 2019, 11:18
0
0
Сподобалось?
0

Уже триває реєстрація на складання ЗНО (з 5 лютого до 25 березня), а отже, до вступної кампанії – 2019 рукою подати. Оскільки щороку Міністерство освіти затверджує нові правила прийому до вищих навчальних закладів, цей теж не став винятком щодо нововведення. Отож, спробуємо розібратися, що чекатиме цьогорічних вступників.

Щоб вступити до одного з вузів, абітурієнти мають подавати заяву лише в електронній формі. З 1 липня стартує реєстрація електронних кабінетів і завантаження необхідних для вступу документів, а з 10 липня розпочнеться прийом документів.

Цьогоріч основна сесія вступної кампанії проходитиме у коротший термін. Тим, хто іде на основі співбесіди, іспитів або творчих конкурсів, заяву слід подати до 16 липня, для вступників на основі результатів зовнішнього незалежного оцінювання – до 22 липня. Рейтингові списки рекомендованих до зарахування «на бюджет» оприлюднять 26 липня. Подання оригіналів документів – до 18.00 31 липня.

З важливих нововведень – позачергово зараховуватимуть тих абітурієнтів, які готові після закінчення навчання відпрацювати у сільській місцевості не менше трьох років. Але це стосується лише медичних та педагогічних вузів. Також розширили пільги для учасників бойових дій: торік вони були лише для учасників АТО/ООС, а цьогоріч їх матимуть всі учасники.

Зміни торкнулися й прохідних балів для вступу. Тепер мінімум для подання на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» – 150 балів, та не менше 130 – для «Фармація, промислова фармація», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини».

Для вступу на бакалавра до ВНЗ прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім іноземних мов (за ними лише сертифікати 2018/2019). До речі, залишається в силі минулорічна новація щодо складання англійської мови: буде аудіювання та поділ на тих, хто вивчав мову на стандартному та профільному (поглиблено) рівнях.

У переліку конкурсних предметів тепер частіше трапляються математика та фізика. Наприклад, на таких гуманітарних спеціальностях: «Психологія», «Дизайн», «Цивільна безпека», «Професійна освіта (Охорона праці)», «Географія» тощо.

Кількість заяв, які абітурієнти зможуть подати для вступу на ба­калавра державної форми влас­­ності, поки що така ж сама – максимум сім заяв, які можна подати на чотири спеціальності. На контрактну форму навчання кількість заяв необмежена.

Так само, як і у попередні роки, у 2019-му залишаться коригувальні коефіцієнти – першочерговий, сільський, галузевий.

Мирослава КОСЬМІНА

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися