На що йшли люди, щоб утекти з Радянського Союзу
Україна

На що йшли люди, щоб утекти з Радянського Союзу

25 березня 2019, 12:52
0
1
Сподобалось?
1

Історія знає десятки гучних випадків втеч з СРСР у часи «залізної завіси». І якщо артистам, дипломатам і спортсменам вдавалося потрапити за кордон цілком законно (наприклад, з гастролями) і просто не повернутися, то вирватися на свободу простим смертним було практично неможливо. Розповімо про кілька найзухваліших історій…

Терористи-литовці

15 жовтня 1970 року двоє литовців, батько і 15-річний син, захопили літак із 45-пасажирами, який летів у Сухумі. Вони, погрожуючи зброєю, висунули вимогу змінити курс на Туреччину і навряд чи збиралися розв’язувати криваву бійню. Однак трапилося те, що трапилося. У результаті інциденту поранення отримали пілот, бортмеханік і штурман, загинула 19-річна стюардеса. Другий пілот змушений був змінити курс. В Туреччині їх відмовилися видавати СРСР – судили самі. Викрадення літака визнали «вимушеним», а вбивство «ненавмисним», і дали цим терористам рекордно малі строки: батько відсидів чотири роки, син – менше двох. Литовці перебралися у США, жили у Каліфорнії. Закінчилася їхня історія не менш криваво: у 2002 році під час домашнього скандалу син убив свого 77-літнього батька. Завдав йому безліч ударів гантеллю по голові і отримав 20 років тюрми.

Відчайдушна офіціантка

У 1970 році 25-річна латвійка, яка працювала офіціанткою на рибальському радянському судні, знала, що хворих доставляють на берег. У той день вона дізналася, що корабель перебуває за 170 кілометрів від Нью-Йорка, і ризикнула: отруїлася ліками. Непритомною її забрали гелікоптером, а вже отямившись у лікарні, вона негайно попросила допомоги і притулку. Хоча біля неї щодня чатували співробітники радянського посольства і вимагали негайно виписати, міграційна влада повірила їй і через 18 днів дала політичний притулок.

Дівчина у червоному бікіні

18-річна українка (народилася в Алчевську, жила в Одесі) Ліліана Гасинська казала, що планувала втечу з 14 років. Для цього з великими труднощами влаштувалася бортпровідницею на лайнер. Коли корабель підійшов до берегів Австралії, дівчина в одному лише червоному купальнику-бікіні протиснулася в ілюмінатор своєї каюти і стрибнула в море. Це диво, як вона з кривавими синцями та ранами зуміла майже годину проплисти неушкодженою через бухту з акулами і видряпатися на крутий берег! Їй пощастило, що першою її знайшли і сховали жадібні до сенсацій журналісти з відомої австралійської газети. І поки співробітники КДБ та дипломати розшукували втікачку, вона одне за одним давала розлогі інтерв’ю про те, чому вона втекла з Радянського Союзу, і фотографувалася у тому самому червоному бікіні. Після довгих сумнівів (Гасинська так і не змогла пояснити, як її переслідували у Союзі) їй таки дали притулок. В Австралії вона прославилася тим, що знялася голяка для журналу за 15 тисяч доларів, крутила роман з фотографом, який покинув заради неї сім’ю з трьома дітьми, вийшла заміж за мільйонера, розлучилася і переїхала у Лондон. Зараз їй 56 років, і вона тихо живе без слави і софітів.

Вплав через океан

Втеча «невиїзного» вченого-океанолога Станіслава Курилова у грудні 1974 року вважається своєрідним подвигом. Сівши на лайнер, який, не заходячи в жоден порт, плив до екватора і назад, у чоловіка був лише тиждень, щоб зорієнтуватися. Проте курс корабля тримали у суворому секреті, палуби патрулювалися вдень і вночі. Але він таки зумів потрапити в рубку і побачити координати на карті. Ось так, на око, він вирахував місце, звідки буде найближче до берега, і вночі у шторм стрибнув з 14-метрової висоти судна. Він плив майже три доби! Без води і їжі. Здолав близько 100 км. Станіслава викинуло напівживим на один з філіппінських островів. Після шести місяців тюрми для біженців Курилова депортували в Канаду і там дали громадянство. В СРСР за цей час його заочно засудили до 10 років за зраду батьківщини. Згодом Станіслав одружився, переїхав до дружини в Ізраїль, працював морським дослідником. Завершилося його життя теж у морі. Під час водолазних робіт 62-річний Курилов заплутався в сітях і помер.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися