Сколіоз «здобувається» легко, лікується – роками і важко
Україна

Сколіоз «здобувається» легко, лікується – роками і важко

26 березня 2019, 14:04
0
0
Сподобалось?
0

Від цієї хвороби спотворюється фігура, страждають органи

Уявіть собі, на момент закінчення школи 80–90% дітей мають ті чи інші проблеми із поставою. Важкі портфелі, постійне неправильне сидіння за партами, а увечері – над ґаджетами, малорухливий спосіб життя. Усе це в період інтенсивного росту організму призводить до захворювання кісткової та нервово-м’язової системи організму. Простіше кажучи, сколіозу – бічного викривлення хребта.

Як правило, сколіоз виникає у дитячому віці. Перші прояви хвороби лікарі фіксують навіть у п’ять-шість років. Та поки малюк не має навантаження на хребет, захворювання, грубо кажучи, спатиме. Проте недарма недугу називають прогресуючою. Росте дитина – розвивається й хвороба. Якщо у цей час батьки не вживуть заходів, патологія викликатиме важкі деформації скелета, аж до інвалідності. У хворих сколіозом дітей не тільки спотворюється фігура, але й страждають внутрішні органи, і найперше – серцево-судинної і дихальної системи.

Лікар-ортопед Волинської обласної дитячої лікарні Аркадій Мядюта підтверджує, що це захворювання і справді останнім часом «косить» дітей просто шаленими темпами завдяки ґаджетам, над якими ті постійно сидять. А для опорно-рухового апарату потрібен рух.

– Є різні види викривлення хребта (С, S та Z-подібний) та аж чотири ступені тяжкості  перебігу хвороби, – розповів Аркадій Іванович. – Форми, методи та тривалість лікування будуть залежати від того, який саме вид і ступінь сколіозу матиме дитина. І тут, як загалом і скрізь в медицині, діє золоте правило: чим раніше звернулися, тим швидше одужали. Сколіоз, виявлений на ранній стадії, чудово лікується носінням спеціального корсета, фізіопроцедурами та спеціальними заняттями з укріплення м’язів спини. Але якщо батьки привели підлітка із задавненою формою, коли вже плечі різної висоти або й взагалі горб почав рости, то лікування буде важке, тривале (три-чотири роки мінімум), з хірургічним втручанням. І не факт, що позитивне. Тож батькам варто бути дуже уважними. Наймасовіше проявляються проблеми зі спинами дітей років 12 – саме тоді починається інтенсивний ріст скелета.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

 

Як перевірити, чи в дитини є сколіоз?

Чи у дитини є перші прояви сколіозу, батьки можуть перевірити самостійно. Як радить ортопед Аркадій Мядюта, це дуже просто. Попросіть дитину зігнутися з опущеними вниз руками і головою. Правий і лівий бік тіла повинні бути симетричними. Якщо є сколіоз, то з одного боку ребра можуть виступати більше, а м’язи виділятися більше в поперековому відділі.

 

Поради ортопеда Аркадія Мядюти

Ніяких перин  і щоденна зарядка

Тож, як бачимо, піклуватися про хребет потрібно з дитинства. Лікар Аркадій Мядюта дає батькам кілька простих порад:

  • Змалку привчайте свою малечу до зарядки та спання на твердому ліжку.
  • Дитина пішла у школу? Придбайте в аптеці спеціальний коректор постави і одягайте його хоча б на час виконання уроків. Він змусить дитину тримати спину рівно.
  • Окрема мова про шкільний портфель – бажано ортопедичний із твердою спинкою і широкими лямками. За нормами наплічник не повинен бути важчим двох кілограмів у перших класах, і не більше трьох – у 5–6 класі. Не перевантажуйте його – здоров’я важливіше!
  • І найголовніше зло для хребта – сидячий спосіб життя. Обов’язково привчайте дитину до спорту, особливо плавання.
  • Пам’ятайте, що дітям від 11 до 14 років, в період активного росту, обов’язково потрібен, так би мовити, будівельний матеріал – кальцій.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися