7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
Україна

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці

6 квітня 2019, 11:57
0
0
Сподобалось?
0

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з дванадцяти великих свят у році. Воно завжди є в числі, випадає у дні Великого посту. Саме цього дня Архангел Гавриїл сповістив благу вість Діві Марії, що Вона непорочно зачне Дитя від Святого Духа і народить світу Спасителя.

Повернувшись з церкви після Благовіщенської служби, господар виганяє на вулицю кота й собаку, «щоб вони весну прийняли» і починали самі про себе піклуватися. У деяких місцевостях у цей день зранку наповнюють усі відра й дійниці водою до країв, аби корови добре доїлися.
Також на Благовіщення закінчується період, коли не можна «рушити землі» – ні копати, ні кілля забивати. До цього свята майже ніколи не сіяли розсаду і навіть боялися випадково взяти насіння в руки, щоб не накликати неврожаю. А ще з ним пов’язано багато прикмет. У народі здавна вірили: яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде, якщо сидять бузьки на яйцях, то весна прийде тепла, а як лежатиме сніг – чекай літо неврожайне.

Якщо 7 квітня дівчина, йдучи по воду, знайде десь над дорогою розквітлий первоцвіт – цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, вкинути в неї пролісок, а тоді вмитися. 

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися