У Херсоні відкрили перший на материковій частині України пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».
Україна

У Херсоні відкрили перший на материковій частині України пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».

18 травня 2019, 18:21
0
0
Сподобалось?
0

Пам’ятний знак встановили на алеї Пам’яті жертвам геноциду кримськотатарського народу, яка була закладена у 2015 році. Про це повідомляє Укрінформ.

Як нагадав під час мітингу голова Херсонського міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов, 75 років пройшло з того часу, як жінок, людей похилого віку, дітей без вини засудили на голод, холод, хвороби, на смерть.

За його словами, коли кримським татарам дозволили залишати місця спецпоселень, вони хотіли повернутися до Криму, проте їм не дозволили цього зробити. І саме тоді на Херсонщині з’явилася найбільша на материковій частині України кримськотатарська громада.

 « У 2015 році саме херсонська громада, разом з кримськотатарською громадою міста, прийшли на це місце і посадили тут дерева. А сьогодні ми разом з місцевою владою відкриваємо цей пам’ятний знак – єдиний поки що на материковій частині України», - зазначив Ібрагім Сулейманов.

 « Я вдячний міській владі, бо встановлення цього меморіального каменю є дуже великою моральною підтримкою для тих людей, які живуть у Криму і які, не дивлячись ні на що, кажуть, що Крим – це Україна», - зазначив керівник Представництва Меджлісу у Херсонській області Абмеджит Сулейманов.

За офіційними даними було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. А напередодні 75-ї річниці депортацію кримських татар геноцидом визнав і сейм Латвії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися