Українським фермерам радять вирощувати коноплі
Україна

Українським фермерам радять вирощувати коноплі

24 травня 2019, 19:41
0
0
Сподобалось?
0

У  2011 році в Україні лише два суб’єкти сільськогосподарської діяльності сіяли коноплю – на Сумщині та Волині. А після кампанії  боротьби з вирощуванням нарковмісних культур її площі різко скоротилися через те, що охорона плантацій у структурі собівартості вирощування посідала 30 відсотків.

Нинішня орієнтація на перспективні нішові культури, однією з яких є технічні коноплі, може стати саме тим трампліном, який забезпечить успішний старт для розвитку малим та середнім фермерським господарствам .

На цьому наголосив   директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Віктор Кабанець під час конференції «Український трав'яний агробізнес», що відбулася в Миколаєві за сприяння Фонду Ласка та Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, -повідомляє  Укрінформ.

«Вже певний час в усьому світі спостерігається значний ріст попиту на продукцію з технічних конопель. В Європі її площі останнім часом зросли в декілька разів. В Україні також намітився певний прогрес у цьому напрямку. Ще 20 років тому тут, як і інших регіонах України, вирощували великі обсяги цієї культури. Потім цей процес різко скоротився, а сьогодні ми знову відновлюємо виробництво технічних конопель», - розповів Кабанець.

Єдиною проблемою залишилося те, що для її вирощування потрібна відповідна ліцензія. Але, на думку фахівців, проблем з її отриманням на сьогодні немає. Отож вирощування технічних конопель наразі може стати саме тим трампліном, який забезпечить успішний старт для подальшого розвитку малим та середнім фермерським господарствам. В Україні на цей час вже налічується порядка 4-4,5 тисяч га конопель, причому в різних областях і ця цифра постійно збільшується.

Сьогодні більше половини вирощеної в Україні технічної коноплі експортують за кордон. Зокрема, в Китай, Польщу, Нідерланди та інші країни світу.

Що стосується українського споживача, то наразі доступність продукції з конопель для пересічного громадянина залишається досить обмеженою саме через її вартість. Скажімо, ціна на конопляну олію в десять разів вища, аніж на соняшникову. Також стає популярним взуття та одяг з конопель, що  вже виробляють на Житомирщині та в Києві. А ще це чудова сировина для виробництва протеїнів, ліків, будматеріалів тощо.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися