На Трійцю Господь подарував людям Церкву
Україна

На Трійцю Господь подарував людям Церкву

16 червня 2019, 08:40
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 16 червня, свято Трійці. Воно не є у числі, адже відзначається на 50-й день після Великодня (тому ще називається П’ятидесятницею). Проте, як і Пасха, завжди настає у неділю. Трійцю також називають Зеленою неділею. Адже традиційно і храми, й оселі православні християни вбирають у квіти, трави та іншу зелень, зокрема, прикрашають лепехою, гілочками берези, липи, верби чи клена.

Свята Трійця – одне з головних понять у більшості християнських учень. Адже воно об’єднує в собі три прояви Бога: Отця, Сина та Духа Святого. Хто не визнає Трійці, не може вважатися християнином.

Чому свято є великим? Бо саме з ним пов’язане народження Церкви. У День Святої П’ятидесятниці Христос обітницю дав своїм учням послати Святого Духа, що мав їх укріпити у вірі на майбутню проповідь. Так і сталося. На п’ятдесятий день після Воскресіння апостоли зібрались в Єрусалимі у Синайській світлиці. Раптом здійнявся сильний вітер, і над кожним з апостолів з’явився Святий Дух у вигляді вогненних язиків. Учні Христа почали говорити незрозумілими мовами. Першим вийшов до людей апостол Петро і став проповідувати Євангеліє. І того дня навернулося до християнства 3000 людей! Саме тому день П’ятидесятниці (33 рік після Різдва Христового) вважається початком народження новозавітної церкви, що очолюється Господом Ісусом Христом.

Слід не забувати: коли після зішестя Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, Скіфія – землі сучасної України – випала Андрієві Первозванному. Тому цей святий вважається покровителем України. А в пам’ять про нього у Києві на тому місці, де апостол поставив перший хрест, пізніше спорудили дерев’яну церкву Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

Святкування Трійці триває три дні. Впродовж цього часу не можна працювати в землі, заборонено також шити, прати, вишивати, стригтися та займатися ремонтом. Зелена неділя ще вважається «дівочим днем». Вірять: хто вмиється ранковою росою – надовго збереже свою красу та молодість.

А напередодні Трійці, 15 червня, – Вселенська Троїцька субота (батьківська). Це головний день, коли згадуються душі всіх померлих православних, а не тільки родичів.

До речі, цікаво через призму Трійці подав символіку українського герба Тризуба відомий український дослідник Олекса Братко-Кутинський. Його праці змушують до переосмислення ролі віри у житті та історії наших предків й утверджують думку: Україна – під опікою Бога у всіх його проявах.

Наталія КРАВЧУК

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися