Фото ілюстративне
Україна

ВІЛ-інфіковані українки виходять заміж за здорових чоловіків та народжують здорових діток

19 червня 2019, 20:25
0
0
Сподобалось?
0


СНІД вперше виявили в 1981 році в США. Одразу 30 чоловікам поставили такий діагноз, і всі вони були гомосексуалістами. Через це хворобу незабаром охрестили «гей-пов’язаним імунодефіцитом». Уже через декілька років нове захворювання діагностували і в Європі. Серед хворих виявилися не тільки чоловіки-гомосексуалісти, а й жінки, і навіть люди похилого віку. Між тим, ряд науковців вважають, що ВІЛ створили штучно, аби просто знищити значну кількість людей. На цю тему розмірковує у своїй книзі «СНІД і лікарі смерті» лікар Алан Кантвелл. Згідно з його теорією, вчені США створили модифікований вірус імунодефіциту людини, використавши генетичний матеріал мавп. І зберігалася «нова біологічна зброя» в таємних лабораторіях військового відомства. А людині ВІЛ занесли під виглядом щеплень від гепатиту В. Зауважу, що це лише теорія, але вона має багато послідовників, серед яких – і лауреати Нобелівської премії.

Найбільше ВІЛ-інфікованих – у благополучних сім’ях

В Україні ВІЛ/СНІД розпочав свій сумнозвісний «відлік» з 1987 року, і відтоді офіційно зареєстрували 321 382 хворих. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Київська й Миколаївська області, а також Київ. Невтішною ситуація є і на Волині.

Олена Макаренко – головний лікар КЗ «Волинський обласний центр із профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» – зазначає, що ситуація в області лишається стабільно напруженою, адже останніх п’ять років захворюваність на ВІЛ/СНІД тримається на одному рівні. Так, на Волині з 1 березня 1996 року виявили інфікування у приблизно 5 тисяч 606 волинян. Нині на обліку перебувають понад 2600 людей. Найбільше хворих зареєстровано у Нововолинську, далі йде Володимир-Волинський, Луцьк, Ковель, Ківерцівський район, «піднялися» у цьому плані  Маневичі, Турійський район, Локачинський і т. д.

– Основні причини поширеності хвороби – невпорядковане статеве життя. І інфікуються люди з абсолютно благополучних верств населення. Себто це не є якісь маргінальні групи, оскільки, приміром, до 2000 року це були переважно споживачі наркотиків, то зараз 80% заражених – у звичайних сім’ях, – каже Олена Макаренко.

Підступна хвороба є й тому, що зовні по людині «не написано», що вона інфікована. Більше того, навіть самі інфіковані роками можуть не знати про наявність у них цієї недуги. А для того, аби захворіти, потрібно зовсім не багато, – один раз…

– Як у нас в народі кажуть, чоловік вскочив у гречку, хіба він після того біжить перевірятися на ВІЛ? Ні, він просто ставить собі галочку про здійснений «подвиг». А потім, коли проявляються симптоми захворювання, починає бігати по лікарняно-профілактичних закладах і шукати причину поганого самопочуття. І завжди звістка про ВІЛ-позитивний результат – це глибокий шок для кожної людини, – додає лікар.

Прожити зі «смертельною» хворобою до 70 – 80 років можливо?

«Чума XX століття» – саме таку моторошну неофіційну назву отримала ця хвороба, як найбільш маловивчена і смертоносна. У 21 столітті захворювання досягло піку свого поширення, однак маємо значні позитивні моменти. Адже ВІЛ-інфікована людина може жити повноцінним життям та якомога довше (навіть до 70 – 80 років), за умови,  якщо пожиттєво прийматиме антиретровірусну терапію, яка направду є революційним винаходом людства із моменти своєї появи уже врятувала мільйони життів. Основне тут – діагностувати хворобу якомога швидше. Хоча, як зазначає Олена Макаренко, вдавалося  «витягувати» і дуже важких хворих. І зараз в Україні майже 100 тисяч людей живуть саме завдяки цій терапії. На Волині її почали інтенсивно використовувати з 2007 року.

– Люди живуть – і це факт. І це основне. Життєві обставини складаються по-різному, люди зустрічаються, одружуються, розлучаються. Тому варто використовувати засоби захисту. Про це повинна думати кожна людина. Бо коли інфікувався, то вже пізно думати. Другий момент, якщо людина знає, що в неї був якийсь випадок з незахищеним статевим актом, варто піти зробити тести на ВІЛ. До слова, в центрі Луцька кілька разів на рік чергує мобільна амбулаторія, де люди можуть пройти безкоштовне обстеження, –швидкий тест за 15 хвилин, – додає вона.

Однак аналіз може засвідчити наявність хвороби лише через 3 місяці після інфікування, поки наростуть антитіла. Щоправда, є аналіз, який може показати і на третій день, але він дуже дорогий і далеко не всім по кишені. Але, навіть якщо інфікування виявили, не варто опускати рук і займати байдужу позицію, бо під лежачий камінь вода не тече. Виявили хворобу – потрібно боротися. Інакше – неминуча смерть.

Загалом, щороку на Волині реєструються близько 265 нових випадків захворювання. І це приголомшливо висока цифра.

– Основна причина зараження, повторю, – статевий шлях. І якщо говорити про наркоманів, то їх на рік заражаються 15 – 16 . А тих, які отримують хворобу через статеві стосунки, – 250! – каже Олена Макаренко.

Ще вчора приречені – сьогодні стають щасливими дружинами та мамами

Якщо людина, заражена ВІЛ-інфекцією, приймає спеціальні препарати, про які вже йшла мова вище, можливість передачі вірусу від неї зводиться практично до нуля. Тобто людина є абсолютно безпечною для оточення. Більше того, інфіковані жінки виходять заміж за здорових чоловіків та пізнають радість материнства – народжують здорових діток.

В Україні з 2002 року діє програма профілактики передачі цього вірусу від мами до дитини. Її суть полягає в тому, що будь-яка жінка, яка стає на облік по вагітності, обов’язково проходить обстеження на наявність у неї ряду захворювань. І якщо у жінки знаходять ВІЛ-інфекцію, вона отримує цілий пакет послуг. По-перше, вагітна проходить клініко-лабораторне дослідження для визначення стадії ВІЛ-інфекції, а опісля їй призначають відповідні препарати. І тоді є всі шанси, що народиться здоровий малюк.

– За весь період епідемії (з 1996 року) у нас уже понад 700 ВІЛ-позитивних жінок народили дітей і лише 53 малюкам хвороба передалася. І це переважно дітки, які народилися до впровадження програми профілактики інфікування ВІЛ. У 2018 році у нас з’явилися на світ 33 дитини від ВІЛ-позитивних матерів. З них – лише одна дитинка під питанням, чи передався вірус, всі інші здорові. Зараз у нас є 4 підлітки, які колись отримали від мам «подарунок» вірус імунодефіциту людини. Вони навчаються в училищах і повноцінно живуть, – розповідає лікар.  

Останній випадок, коли на Волині народила дитину ВІЛ-позитивна жінка, – у грудні 2018 року. Маємо випадки, коли 17-річна ВІЛ-позитивна дівчина, яка інфікувалася від мами внутрішньо утробно, вийшла заміж і народила здорову дитину. Нещодавно ще одна ВІЛ-інфікована дівчина вийшла заміж, відповідно, – рано чи пізно вона також стане мамою. Цікаво, що виходять заміж дівчата за абсолютно здорових чоловіків, які знають про наявність недуги у своєї обраниці. Адже, відповідно до закону, вона зобов’язана повідомити свого статевого партнера про це.

Тож, як бачимо, діагноз ВІЛ не вирок. Головне – вчасно виявити інфекцію та розпочати терапію.  

Ірина Бура



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися