Екскурсія в епіцентр смороду: екологи розповіли, як біоетанольний завод труїть весь Луцьк
Україна

Екскурсія в епіцентр смороду: екологи розповіли, як біоетанольний завод труїть весь Луцьк

4 липня 2019, 21:41
0
0
Сподобалось?
0

Нестерпний запах у Луцьку – наслідок несанкціонованого зливу відходів виробництва заводу «Біо ПЕК». Коли підприємству, яке є дочірнім Гнідавського цукрового заводу, заборонили скидати свої відходи на поля фільтрації цукрового заводу, тут почали зливати мелясну барду у каналізаційні люки міста. Це власне  і пояснює причину появи смороду у різних районах Луцька.


Про це розповіла начальниця відділу екології Луцькради Оксана Тарабанюк 4 липня, під час виїзного засідання тимчасової міжвідомчої комісії на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу. Вона додала, що вже сьогодні Луцька міська рада звернулася до прокуратури Волинської області щодо проведення досудового розслідування у зв’язку зі скаргами мешканців Луцька на жахливий сморід, масове погіршення стану здоров’я та нестерпні умови життя та праці людей.

Коли комісія прибула на територію заводу і власне, пройшлася по так званих, картах зливу відходів цукрового заводу, на одній з таких карт якраз відбувався процес бродіння. Це, як пояснила Оксана Тарабанюк, бродила суміш речовин, які скидають із біоетанольного заводу, себто, мелясна барда, яка реагує з органікою. Відбувається процес гниття цієї органіки, виділяється газ  та інші речовини із вмістом сірководню, аміаку, різноманітних органічних кислот, які, до речі, є шкідливими для здоров’я. 

Сморід з’являється вже в момент скиду відходів, хоча представники заводу запевняють, що сама барда і відходи не смердять та не мають ніякого негативного впливу на людей і довкілля. Хоча, як помітно і на фото, навіть рослинність гине у місцях карт зливу відходів.

Етанол роблять із відходів цукрового виробництва, тому при цукрових заводах і з’являються такі дочірні підприємства.

- Барда – це відходи виробництва технічного спирту, або біоетанолу, який додається, як компонент у пальне. Ми знаємо, за кордоном біоетанол дуже популярний і Україна шаленими темпами теж намагається налагодити власне виробництво, але поки ми бачимо, що для людей і для природи воно повертається негативно. Саме через неналагоджену цивілізовану переробку відходів біоетанольного виробництва і маємо таку проблему. Власне, на вулиці Ранковій у біоетанольного заводу уже закладена частина виробництва, яке коштує 20 мільйонів євро. На сьогодні закуплено обладнання лише на 7 мільйонів євро. В перспективі відходи  бродитимуть у закритих чанах, а не під відкритим небом, буде відводитися газ і вироблятиметься електроенергія, яка скидатиметься в мережу по зеленому тарифу. Це дійсно буде унікальне, екологічно-чисте виробництво. Але, судячи із загальної суми, яка потрібна, це може затягнутися на роки, - каже Оксана Тарабанюк.

    Власне, проблема смороду докучає не лише лучанам. Такі проблеми скрізь, де є такі заводи. Чому сморід розповсюджується на все місто? Це залежить, по перше, від напрямку вітру. По друге, відходи біоетанольного виробництва ще скидають у каналізаційні люки, які знаходяться у централізованій каналізаційній мережі міста. Люків дуже багато, каналізаційна мережа – сотні кілометрів, біля кожного люка поставити контролюючого, звичайно, не можливо. У багатьох районах міста - змішана система каналізації, тобто зливова каналізація, або дощова і госпфекальна, які не об’єднані між собою. І на старих мережах не стоять гідрозатвори. Тобто, запах від госпфекальних каналізацій виходить через зливневу каналізацію – через рішітки. І якщо в каналізаційну цетралізовану мережу ще потрапляють ці біоетанольні відходи, куди їх таємно зливають, через решітки зливовової каналізації в різних районах міста з’являється просто нестерпний запах. Що, власне, нині в місті і відбувається.

    Цікаво, що сам цукровий завод поки не працює, офіційно сезон переробки буряків починається із 25 серпня. 

    - Але ми сьогодні спостерігаємо величезне споживання електроенергії суміжним підприємством, і хоча це все відбувається під прикриттям цукрового заводу, ми прекрасно розуміємо, що працює біоетанольне виробництво, щодня виробляється продукція. Якщо не переробляють буряки, то постає питання, що ж робить цукровий завод, споживаючи 9-10 тисяч кіловат-годин електроенергії на добу?, - додає Оксана Тарабанюк.


      Хочете дізнаватися про головні події першими?
      Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

      Читайте також

      Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

      Ваш коментар

      Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
      Реєстрація Вхід
      Забули пароль?
      Реєстрація Вхід
      На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
      Реєстрація Вхід
      Зареєструватися