Над ЧАЕС запустили в експлуатацію новий саркофаг
Україна

Над ЧАЕС запустили в експлуатацію новий саркофаг

10 липня 2019, 16:12
0
0
Сподобалось?
0

Новий безпечний конфайнмент (НБК) Чорнобильської атомної електростанції запустили в експлуатацію. 

Про це повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов у Facebook, передає УНН.

"Через 22 роки після організації Чорнобильського Фонду Укриття, Новий Безпечний Конфайнмент запущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародне співтовариство зібрало 1,5 млрд Євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР склав понад 700 млн євро. НБК прослужить мінімум 100 років і допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага над 4 реактором", - написав Усов.

Додамо, що Представництво Євросоюзу в Україні у Facebook повідомило, що ЄС виділив на будівництво саркофагу 431 мільйон євро.

"ЄС вітає офіційну передачу українській владі постійного саркофагу – Нового безпечного конфайнменту, – що його збудовано на місці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року. Ця найбільша у світі мобільна металева конструкція стала результатом понад 20-и років планування та будування, а також величезних зусиль України та міжнародної спільноти. ЄС був найголовнішим донором будівництва саркофагу, виділивши на нього 431 мільйон євро", - йдеться в повідомленні.

Вказано, що відтепер Україна стає відповідальною за експлуатацію та обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофагу, швидко збудованого невдовзі після аварії.

Також ЄС очікує найскорішого завершення будівництва нового безпечного місця зберігання (Тимчасове сховище-2) використаного ядерного палива.

"Це буде ще одним великим кроком для перетворення епіцентру трагічної аварії 1986 року на стабільне та екологічно безпечне місце", - зазначили у представництві.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися