Трагедія запільського лісу на Волині
Україна

Трагедія запільського лісу на Волині

27 серпня 2019, 12:08
0
0
Сподобалось?
0

У лісовому масиві Обрізки, що поблизу села Запілля Ратнівського району, знаходиться повстанське поховання, яке складається із семи могил. За словами старожилів, тут лежать тіла шістнадцяти вояків УПА з Ратнівщини та інших районів. Майже всі полеглі – невідомі.

Нині ніхто з місцевих не може назвати не лише імена тих, хто лежить у могилі в запільському лісі, але й навіть розповісти, як і коли загинули ці вояки. Люди кажуть, що у 1944–1945 роках тут велись запеклі бої. Старожили розповідають, що захоронював вояків УПА, яких привозили в різний період з різних боїв, Степан Трофимович, котрий жив неподалік. Йому залишали вбитих, дошки на домовини, а часом чоловік сам шукав матеріал, щоб зробити труну. Якщо когось із загиблих впізнавав, то передавав тіла родичам.

За припущенням вчителя історії Датинської школи Олександра Савлука, в урочищі Обрізки знайшли місце останнього спочинку вояки УПА, які обстріляли колону есесівців між Вужиськом і Замшанами у ніч на свято Василя – з 13 на 14 січня.

За іншою версією, в запільському лісі можуть бути поховані повстанці, які загинули в бою з енкаведистами напередодні Трійці 1945 року. Вони на чолі із сотником Пилипом Сорокою на псевдо Соловейко перед рейдом у Карпати розташувалися поблизу села Дошне Ратнівського району. Штаб сотні розмістився в заболоченому місці: з трьох боків була драговина, з четвертого – ліс.

– Перед початком рейду вирішили помолитися, – розповідає родич Пилипа Сороки Петро Кошелюк, – тому запросили священника Хрестовоздвиженської церкви села Синове Івана Нагибіна.

Упівці чекали свята, а діждалися солдатів 160 полку 9-ї дивізії ВВ НКВС, тієї, яка депортувала кримських татар і була переведена на Полісся для кривавих операцій проти УПА. Повстанці йшли вмиватися до джерела, коли несподівано звідусіль застрочили кулемети. З п’ятдесяти вояків Старовижівського та Ратнівського районів, що були в тому урочищі, 26 загинули, а решті нібито вдалося врятуватися.

Достеменно сьогодні відомі прізвища лише двох вояків, які поховані у повстанській могилі в урочищі Обрізки. Один з них – виходець із села Буцин Старовижівського району Олекса Сметюх на псевдо Маяк, Роман, Остап. А ще його командир на псевдо Перченко. Олекса у 1940 році поповнив лави ОУН, з травня 1943-го став сотенним УПА, керівником зв’язку, загинув 26 травня 1945 року в бою з енкаведистами в селі Сошичне Камінь-Каширського району.

Як свідчать архіви Волинського НКВС, кадебісти у ті роки здійснили безліч каральних операцій, спрямованих проти вояків УПА у селах Забріддя, Замшани, Запілля і чи не найбільше – біля Датиня, зокрема, на хуторі Острівки.

Шумить запільський ліс, свято оберігаючи свої таємниці. Чи відкриються вони колись людям? Запитання риторичне…

Наталія ЛЕГКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися