Святкування першого Дня Незалежності у Києві
Україна

Перший День Незалежності України: як все відбувалося

24 серпня 2019, 09:47
0
0
Сподобалось?
0

День Незалежності України нині ми відзначаємо 24 серпня. Та не кожен знає, що спочатку це свято припадало на... 16 липня. Вперше урочисто його відзначили у Києві в палаці «Україна» у 1991-му, незадовго до військового перевороту в Москві та розпаду СРСР. Ми коротко нагадаємо, як все відбувалося.

Військовий переворот не вдався

У 1989 році було створено партію Народний Рух України. Він поставив собі за мету відродження української нації та здобуття державної незалежності. Пройшовши у наступному році до Верховної Ради УРСР, депутати від Руху сприяли ухваленню Декларації про державний суверенітет України. Це відбулося 16 липня 1990-го. Одночасно Верховна Рада постановила: «Вважати 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України». Цю дату як святкову було внесено у Кодекс законів про працю.

У той час існування Радянського Союзу вже стояло під загрозою. Чіпляючись за останню можливість продовжити життя «радянській імперії», центральна влада вирішила провести Всесоюзний референдум, на якому піднімалося питання доцільності збереження СРСР. А в Україні стараннями Руху одночасно було проведено республіканське консультативне опитування: «Чи згідні ви, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних (а не соціалістичних – авт.) Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України?» Тоді, 17 березня 1991-го, «так» відповіло понад 80% опитаних.

А вже у серпні, напередодні Спаса, у Москві створили так званий ГКЧП (комітет з надзвичайного стану). І 19 числа почався військовий переворот... Та путч не вдався, усьому світу давши зрозуміти: Радянському Союзу прийшов кінець. Протягом місяця один за одним оголосили про незалежність органи влади майже всіх союзних республік.

Бюлетені на користь Чорновола сховали за фальшивою стіною

Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України «виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла над Україною у зв’язку з державним переворотом у СРСР…» 24 серпня. А 1 грудня 1991 року «так» самостійності вже на референдумі сказали понад 90% українців! Тож виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності – невдовзі її перенесли з 16 липня на 24 серпня.

Одночасно з референдумом проводилися і вибори президента України. Та їх кандидат від Руху В’ячеслав Чорновіл програв комуністу Леоніду Кравчуку. Хоч було зафіксовано чимало фактів масової фальсифікації на користь новообраного. Так, лише у Донецьку на горищі Київського райвиконкому, а в Сєвєродонецьку (Луганщина) за фальшивою стіною в міськраді знайшли десятки тисяч бюлетенів «за» Чорновола! Та він не погодився оскаржувати результати. Його позиція була така: «Якщо ми поставимо під сумнів перемогу Кравчука, то надамо підстави для сумніву щодо результатів референдуму про НЕЗАЛЕЖНІСТЬ України». До наступних виборів В’ячеслав Чорновіл не дожив – його убили, влаштувавши аварію.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися