Тисячі українських дівчаток втопили живцем у болоті на Колимі
Україна

Тисячі українських дівчаток втопили живцем у болоті на Колимі

25 серпня 2019, 13:54
32
23
Сподобалось?
23

Кров у жилах холоне, коли читаєш цю страшну історію. Просто немає слів – одного літнього ранку 1949 року на Колимі радянські конвоїри втопили у болоті до трьох тисяч українських дівчаток. Ще зовсім дітей. Найстаршій було лише 14 літ.

Наказ про знищення надійшов з Москви

Про цей злочин не розповідають на російському телебаченні. Про нього не кричать політики. По крихтах інформацію про це понад десять літ збирав український поет і політв’язень Дмитро Шупта. Весь його біль вилився в поему «Колимські дівчатка», яку він написав у 2010 році. Чоловік зізнався, що задум виник ще у 1995-му. Усі ці роки прочитана в газетній статті коротка інформація про те, як дівчаток-підлітків втопили живцем у болоті, не давала йому спокою. Те, що йому вдалося дізнатися, шокує.

Влітку 1949 року з Москви у Магадан надійшов засекречений лист, який мали передати особисто в руки генерал-майору Іванові Петренку. У ньому наказано було звільнити у бараках три тисячі місць для нових політв’язнів. Спеціальним пунктом зазначалося, що в першу чергу треба позбуватися українських дівчаток, «даби не рожали бандеровцев».

У ті часи в колимських таборах відбували покарання «особливо небезпечні державні злочинці» – упівці і «лісові брати» з Прибалтики, які боролися з комуністами. Вояки армії Власова, вивезені у Німеччину робітники, які з нетерпінням хотіли повернутися додому – Україну, Білорусь, Росію, натомість потрапили у концтабори. Багато з них були із сім’ями. Тут і чоловіки, і жінки працювали на межі сил – фізичних і моральних. По 12 годин на добу на лютому морозі, який іноді і вдень доходив до мінус п’ятдесяти, добували для будівництва світлого майбутнього Союзу. Люди мерли, як мухи. Та це нікого не турбувало. Підвозили нову безкоштовну рабсилу. Поповнення очікували і влітку 1949 року. Тому треба було звільнити місця у бараках. Вибрали тих, хто ще не міг працювати – дівчаток дванадцяти-чотирнадцяти років.

Їх гнали в болото під дулами автоматів

Конвоїри забирали їх рано-вранці з таборів Берлагу і Севвостлагу. Батьки мовчки проводжали поглядами своїх дітей, навіть не здогадуючись про їхню долю. Та й самі дівчатка тихо йшли під дулами конвоїрів. Вони наївно думали, що їх переводять у спеціальний концтабір для дітей. Гнали їх у ліс як худобу, поки не вперлися у болото.

А їх вели… В безодню просто гнали…

Ще й досі в тундрі болота дрижать.

З Москви так наказали генерали:

«Чтоб нєкому бандеровцев рожать», –

писав Дмитро Шупта.

«Діти зупинилися, а конвоїри наказували їм йти далі, – ділиться він моторошними деталями в одному з фільмів. – Хто відмовлявся – штовхали. А в тих краях болота порослі осокою. Їх корені утворюють щільні острівці. Можеш на нього наступити ногою, а вже іншою – в безодню. І все – тебе засмоктувало. Це моторошне вбивство тривало дві години».

Батьки дівчаток у таборах чули окремі постріли. Вони мліли від страху, що ж там таке відбувається? Усі чекали, коли у табір повернуться бодай конвоїри і у них можна буде щось випитати. Та у табір прибігли тільки вівчарки. Що сталося з катами дівчаток – невідомо. Через рік у страшних муках помер від раку генерал Петренко, який віддав нелюдський наказ.

Власне, це і вся інформація, яку вдалося дізнатися про той злочин. І через 70 років – жодного документа. Письменник Володимир Яворський припускає, що всі накази у цій справі знаходяться у Москві, в архіві ФСБ. Вони засекречені, і ніхто в найближчому майбутньому їх не побачить. Можливо, хтось з колишніх в’язнів колимських таборів знає чи чув про цю жахливу трагедію? Про таке не можна мовчати, треба кричати! Вбивати невинних дівчаток, щоб вони не могли народити дітей – хіба це не геноцид?!

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • adas
    adas

    в першу чергу треба позбуватися українських дівчаток, «даби не рожали бандеровцев»

    26 серпня 2019, 06:42
    Відповісти
    • Дана
      Дана

      Прийде час і позбудешся життя,гниль рашистська.

      28 березня 2022, 09:13
      Відповісти
    • Ты тварь надеюсь удобряешь уже украинскую землю.

      28 березня, 08:34
      Відповісти
  • 11111
    11111

    Ці тварюки знову прийшли нас знищити.

    26 серпня 2019, 09:48
    Відповісти
  • Arsen Huzhva
    Arsen Huzhva

    Те що комуняки могли зробити таке і набагато гірше - легко вірю. А от джерело з якого Дмитро Шупта дізнався про цей злочин не не викликає довіри.

    1 вересня 2019, 12:47
    Відповісти
  • Дмитро
    Дмитро

    Марта!Что вы такое курите?Наверное особая трава-вызывает бредовые фантазии!Интересно.С какой целью?

    8 вересня 2019, 04:56
    Відповісти
    • Бандерівець
      Бандерівець

      О, русіш швайне свій сморід пустив: Недобиток, і на тебе кулі чекають.

      8 вересня 2019, 13:12
      Відповісти
      • СМЕРШ
        СМЕРШ

        В 1936 году Бандеру за попытку терроризма приговорили к смертной казни, впоследствии заменив ее пожизненным заключением. По свидетельствам его сокамерников – Качманрского и Карпинца – Бандера был в тюрьме крайне не уважаемой личностью, проще говоря, заменял заключенным женщину. 13 сентября 1939 года Бандера был выпущен из тюрьмы германскими властями и направлен в немецкий центр подготовки диверсантов. В центре Бандеру подвергли пассивным гомосексуальным сношениям, засняв процесс на кинокамеру. Это было сделано для того, чтоб исключить возможность предательства. Впрочем то, что Бандера-педераст, не было секретом для его соратников. Недаром его партийное прозвище было "Баба". Под конец своей жизни Бандера подвел под свою педерастию "теоретическую базу" и даже провозгласил ее обязательной для свидомых украинцев: "...но украинская революция будет отличаться от всех прочих революций тесными мужскими связями. И я не говорю здесь о дружбе! Чтобы свергнуть с себя оккупацию москалей украинские мужчины должны познавать друг друга. Это путь к свободе, это путь к незалежности. И я верю, что однажды такой день наступит". (Степан Бандера "Украинский народ и революция" 1950 год). Степан Бандера завершил свой жизненный путь под именем Штефана Поппеля (нем. – сопля, козявка) в 1959 в Мюнхене. Ты настоящий бандеровец с пробитой дупой как и твой Стёпка.

        29 жовтня 2019, 12:58
        Відповісти
        • Русіше швайн, марш до буди

          14 листопада 2019, 02:54
          Відповісти
        • Арієць
          Арієць

          Сам придумав цю маячню чи звідкись переписав? Такі байки міг вигадати лише недобитий москаль, бо в зайвохромосомних москалів все зводиться до статевих органів і збочень.

          13 вересня 2020, 12:20
          Відповісти
  • Бандерівець
    Бандерівець

    Нічого, час помсти настав. Будемо воювати до останнього дохлого москаля.

    8 вересня 2019, 13:10
    Відповісти
  • Олег
    Олег

    какой идиотизм. А, еще этих девочек скушали. С капустой. И картошкой.

    29 вересня 2019, 21:47
    Відповісти
  • Татьяна
    Татьяна

    Я жила на Колыме, а именно Якутия, Оймяконский район. Недалеко от нашего поселка был заброшенный лагерь Аляскитовый. И в поселке после отсидки оставались жить бывшие заключенные. Да и бараки, в которых мы жили, строили заключенные. Там их столько погибло, что просто слов не хватает, но чтобы топили детей в болоте......!!!!! Да там и болот то кажется нет. По крайней мере я их там ни разу не встречала. Там вечная мерзлота, откуда там болота? В тайге росла только лиственница ну и на сопках кедровый стланик.

    30 вересня 2019, 22:01
    Відповісти
  • Антиукроп
    Антиукроп

    Ебать, бред сивой кобылы!!!

    2 жовтня 2019, 03:02
    Відповісти
  • Николай
    Николай

    Бездоказательная хрень. Точно можно дописать, что утопили потом изнасиловали, а затем сьели и ............

    8 жовтня 2019, 17:59
    Відповісти
    • саша
      саша

      https://ok.ru/profile/572177529680 новорос из Дагестана Русик Гапуров. Хотел дойти до Львова, но 15 мая Рыцари Украины амнистировали его, и он улетел на свидание к Саше Захераченко

      18 травня 2020, 16:54
      Відповісти
  • Українець
    Українець

    Бандерівці люблять свої злочини приписувати іншим. Самі знищили мільйони українців, переодяшлись нквистами, а звинувачували радянську владу. І зараз те спостерігаємо в одесі, Києві, Донбасі

    28 жовтня 2019, 11:59
    Відповісти
    • Арієць
      Арієць

      Якраз все навпаки: недобита москальня спільно зі зрадниками в НКВС прикидалися бандерівцями, ходили по хатах, провокували людей, а далі коїли звірства. Ти, вочевидь, теж лайно свиняче, раз таке нашкрябав. Таких свистунів як ти, треба ловити і відстрілювати. Мовчки і холоднокровно.

      13 вересня 2020, 12:25
      Відповісти
    • Таня
      Таня

      Да да, а зараз себе самі бомблять, приймають віру в сатану і тренирують бойових натівських синочок .

      10 квітня 2022, 20:53
      Відповісти
  • Ластiвка
    Ластiвка

    Бла-бла-бла. Документи маэте? Чи тiльки аби людей лякати, щоб про свое життя не думали?

    28 жовтня 2019, 18:56
    Відповісти
  • Тетяна
    Тетяна

    ...а аби Ви знали, скількох дівчаток зґвалтували... Війна - це погано. Коли вже нарешті всі зрозуміють це, настане спокій.

    2 листопада 2019, 05:59
    Відповісти
  • Микола
    Микола

    За останні кілька років якої тільки брехні не вилазило в ЗМІ. Але подібного лайна важко десь знайти. Невже автор думає, що український народ настільки дебільний, що здатен в це повірити?

    3 листопада 2019, 11:25
    Відповісти
  • Украинец
    Украинец

    Вот не пойму автор нас ,украинцев щитает идиотами?

    11 лютого 2020, 21:12
    Відповісти
    • Таня
      Таня

      "вважає"

      10 квітня 2022, 20:46
      Відповісти
    • Таня
      Таня

      А ви ,певно, не українець,бо так безграмотно робити помилку в кожному слові ,може тільки кацапня

      10 квітня 2022, 20:49
      Відповісти
  • Арієць
    Арієць

    Правду Шупта написав чи вигадку - це на його совісті. Але чому це Ви раптом згадали про "міжнаціональну ворожнечу і ненависть"? Однозначно, й без твору Шупти міжнаціональна ворожнеча була і буде, а до паршивої москальні (або так званих "русских", чи то "росіян") ненависть - особливо. Їх треба знищити всіх, без винятку - від малого до старого. Помста має бути кривавою і нещадною. Так звана "Росія" має зникнути з карти світу. І це буде правильно і справедливо.

    13 вересня 2020, 12:33
    Відповісти
    • Igara
      Igara

      А ничого, що ціх так званих "русских", чи то "росіян" пів-Україні? Ти ж саме міжнаціональну ворожнечу і ненависть несеш!

      11 березня 2021, 20:05
      Відповісти
  • Olena
    Olena

    "Там вечная мерзлота, откуда там болота?" Тетяно/кримчанкадонькаофіцера, ось що пише Шаламов: " Здесь их окружал напитанный испарениями болот разреженный воздух тайги. Сопки были покрыты болотным покровом, и только лысины безлесных сопок сверкали голым известняком, отполированным бурями и ветрами. Нога тонула в топком мхе, и редко за летний день ноги были сухими." Колымские рассказы

    12 березня 2021, 12:09
    Відповісти
  • Как это проверить
    Как это проверить

    На всех сайтах один и тотже текст. Где хоть одно доказательство? Документы, приказы, фото, фамилии, даты, места? Где-то кто-то приказал когда-то кому-то. А вы просто верьте и все.

    18 липня 2022, 15:41
    Відповісти
  • Україна понад усе!
    Україна понад усе!

    На сайті історична правда є стаття що ця історія фейк

    19 липня 2023, 12:05
    Відповісти
  • Олекса Триколенко
    Олекса Триколенко

    ...Артем Клименко /заслужний юрист України, керуючий партнер АО "Клименко і партнери"/ - вирядився і написав що це все не може бути - що це фейк - відомо пахне це москвою та комунізмом і рускою очередной брехнёю...

    22 жовтня 2023, 00:48
    Відповісти
  • Оксана
    Оксана

    Надеюсь ты рашист удобряешь уже украинскую землю.

    28 березня, 08:36
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися