Василь БЛІНЧУК несе сплячого ведмедя
Україна

Як повстанець приручив ведмедя і носив його з собою у рейди

12 жовтня 2019, 16:16
0
0
Сподобалось?
0

В Інтернеті можна натрапити на унікальні світлини повстанських часів. Одна з них вражає. На фото молодий боєць несе на спині великого ведмедя. І підпис: «Вояк УПА зі своїм волохатим побратимом».

Цю незвичайну історію дослідили історики Віталій Манзуренко та Василь Гуменюк. Про світлини вони розповідають у своїй книзі про маловідомі факти повстанського руху «Рейд УПА в Румунію 1949 року».

На початку літа 1945 року енкаведисти шукали бункери та криївки повстанців біля річки Чорний Черемош. Очевидно, натрапили на лігво і вбили ведмедицю. Її перелякане маля втекло. За кілька днів знесилене ведмежа, що жалібно скавуліло, знайшли у лісі повстанці і взяли його до себе, щоб не згинуло на самоті. Кулеметник Василь Білінчук нагодував голодне звіря молоком з пляшечки.

Так воно лишилося у боївці. Їло хліб, куліш, солодке і кисле молоко, словом, харчувалося, як люди. Ведмежа оклигало і настільки звикло до повстанців, що не втікало. Ходило за ними, як песик, у непростих гірських переходах. Та через півроку почалася зима, і ведмідь став засинати. Волохатого товариша кремезний Василь Білінчук не залишив і носив на спині під час рейдів! І не тільки ведмедя, а й важкий кулемет. Недарма Білінчука назвали «Сибіряком» – видно, за його міцне здоров’я. Коли ведмідь міцно впав у сплячку, йому віднайшли надійний барліг.

Так стежки повстанців і звіра розійшлися. Василь Білінчук, який його виходив, був у службі безпеки УПА, де часто, досконало володіючи російською мовою, виконував спецзавдання. Загинув у 1952 році від важкого поранення, прикриваючи відхід боївки. Йому було всього 26. Енкаведисти навіть не намагалися схопити «Сибіряка» – знали про його неймовірну фізичну силу, у їхніх документах він значився як «Атлет». Тому його вбили кулеметною чергою із засідки.

Коли Василь Білінчук загинув, його синові було всього півтора місяця. Це відомий нині український письменник Василь Портяк, автор сценаріїв до фільмів «Нескорений», «Залізна сотня».

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися