В інтернаті на Вінниччині психічнохворих утримували голими і в антисанітарії
Україна

В інтернаті на Вінниччині психічнохворих утримували голими і в антисанітарії

29 жовтня 2019, 18:01
0
0
Сподобалось?
0

Підопічних Плисківського психоневрологічного інтернату на Вінниччині утримували голими, босими, на холодному кахелі й в антисанітарних умовах.

Про це повідомляє UA:Вінниця.

Такі ймовірні порушення після перевірки виявили представники обласного департаменту соцполітики та громадської організації “ USER”. Очільник останнього розповів — з-поміж усього психічнохворих замість м’яса — годували салом, і самовільно знімали з їхніх рахунків гроші. Директор закладу після всього — звільнився.

Голі, босі, на холодному кахелі — підопічні Плисківського інтернату. Тут їх зачинили. Так люди провели щонайменше — ніч, - розповідає очільник громадської організації "USER" Руслан Імереллі. Разом із представниками обласного департаменту соцполітики вони навідалися сюди о 5 ранку, коли дізналися про ймовірні порушення прав людини.

"Ми перший раз оглянули будинки. Звернув увагу, що у двоповерховому будинку на другому поверсі висять замки і ланцюги. Знайшли кімнату облаштовану кахлем. Звідти йшов нестерпний сморід", - говорить очільник громадської організації "USER" Руслан Імереллі.

"Ми очікували побачити зачинені двері. Насправді ми побачили жахливішу картину. Просто нелюдське поводження з тими клієнтами, які проживали в закладі", - додає директорка департаменту соцзахисту та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна.

Такий раптовий візит представники громадської організації та департаменту соцполітики влаштували минулого місяця. Знімальна група суспільного приїздить також без попередження.

Головна медсестра показала і застелені ліжка, і нумеровані рушники, вбиральню. У їдальні на обід готували гречку.

Про те, що раніше м’ясо заміняли салом, не чула, а ні кухарка Юлія Мельник, яка працює тиждень. А ні Галина Іванівна. Вона тут - 7 років.

"Я не бачила, щоб тут було сало. То до відбивних, мабуть. А так - лише м’ясо", - розповідає кухарка Галина.

Про ці й інші порушення на своєму офіційному сайті написали уповноважені Верховної ради з прав людини. Вони також приїжджали з перевіркою.

“Приміщення закладу перебувають в антисанітарному стані. В спальних корпусах нестерпний стійкий запах фекалій та сечі, на стінах пліснява та грибок, санвузли не оброблені дезінфікуючими засобами. Так при огляді ощадних книжок підопічних встановлено, що 22 особи в один день в грудні 2018 року зняли з своїх рахунків кожен по п’ять тисяч гривень (всього 110 тисяч гривень). Директор закладу спочатку пояснював цей факт проведенням дня іменинника, згодом – придбанням одягу підопічним, при цьому жодних документів, які б це підтверджували, моніторам надано не було”, - йдеться на офіційному сайті омбудсменів.

Зафіксувавши такі порушення — Імереллі пішов до прокуратури. Там справу передали до Погребищенської поліції.

"На даний час проводиться перевірка за частиною 2 статті 146 "Незаконне позбавлення волі". Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Буде встановлено осіб відповідальних і буде притягнуто їх до кримінальної відповідальності", - говорить начальник Погребищенської поліції Володимир Гавриш.

Директор закладу Іван Катрук звільнився за угодою сторін. Телефоном Суспільному розповів таке: "Не ночували на кахелі. Рано встали й зі спалень перейшли до кімнати перебування. Вибачте, будь ласка, я в лікарні. Мені важко говорити".

Документ про звільнення підписав голова обласної ради Анатолій Олійник. Чому саме за “угодою сторін” - хотіло запитати Суспільне. Втім його прес-секретарі сказали — жодних коментарів із цього приводу — не буде.

Тим часом до виконання обов’язків приступив новопризначений директор Плисківського інтернату.

"У першу чергу в мене завдання кухні, медперсоналу, щоб вони належним чином надавали клієнту послуги", - говорить в.о. директора Плисківського психоневрологічного інтернату Максим Гвоздінський.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися