
В українських лікарнях на харчування хворих витрачають 3-15 гривень на день.
Там, де є яловичина, риба, яйця та кефір, порушуються норми, адже приготувати можуть тільки суп або молочну кашу, - йдеться в сюжеті ТСН.
Каструлі з їжею з харчоблоку розходяться відділеннями – в районній лікарні обід. Він складається із супу, ячневої каші, салату з капусти, хлібу та булочки. Санітарка визнає, що лікарняні харчі беруть далеко не усі пацієнти. Олександр з лікарняного бере лише окроп – решту, сподівається, привезуть друзі. Однак так щастить не всім – є пацієнти з віддалених з сіл, привезти свіжу їжу на сніданок, обід і вечерю рідні просто не мають змоги.
Самотнім вибору немає. «Що дають, те й хороше», — каже один із таких пацієнтів. У дитячому відділені є покинуті малюки — якщо б не лікарняне харчування, вони залишалися голодними, а так гарячий суп чи молочна каша допомагає дітям не померти з голоду в стаціонарі. Юлія доглядає свою 2-річну донечку Сашу, в котрої не працює печінка. Правильне харчування для малечі — це життєва необхідність, усю їжу для неї приносять родичі. У Юлії є з чим порівняти, бо разом із донькою вона лежала в клініках Польщі та Італії.
Головний лікар не приховує: грошей на харчі катастрофічно не вистачає, на одного хворого передбачено 3,16 грн у день на триразове харчування. Щоб хоч якось викрутитися, в лікарні самотужки печуть булочки — собівартість 80 копійок. Овочі привозять фермери-благодійники — щось жертвують, щось продають по пільгових цінах. Лікарню з державного бюджету фінансують на 60%, допомагає районний бюджет, але вкластися в норми харчування Міністерства охорони здоров'я, що існують з 2013 року, це ніяк не допомагає.
За цими стандартами, один хворий у загальному відділенні, крім овочів, фруктів і круп, щодня має отримувати стакан кефіру, м’який сир, яловичини не менше 50 грамів, крім того передбачена птиця, риба і одне яйце. У національній службі здоров'я, що буде оплачувати послуги з 1 квітня наступного року, кажуть, що гроші на харчування закладені в тарифі за лікування в стаціонарі. Однак поки не прийнятий бюджет — назвати його не можуть. Кожна лікарня сама має прийняти рішення, чи дозволить цей тариф утримати харчоблок в лікарні, чи доведеться перейти на послуги підрядника.
Більше грошей отримають лише ті лікарні, де будуть мінімальні витрати на господарювання і максимально якісне лікування пацієнтів: «Заклади, які вибирають пацієнти, вони фінансово будуть вигравати. Вони будуть отримувати більше коштів в порівнянні з їхнім історичним фінансуванням з медичної субвенції». Поки що за 3 гривні 16 копійок більшість лікарень замість супів і каш, з переліку МОЗ, для пацієнтів можуть дозволити одне яйце. Однак доведеться його розділити на три частини, щоб вистачило на сніданок, обід і вечерю.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!